Riksbyggens Solar Egg nominerad till Plåtpriset 2018 2018-02-06, kl 07:55

Riksbyggens Solar Egg nominerad till Plåtpriset 2018

Solar Egg, Riksbyggens världskända och äggformade bastu, har uppmärksammats över hela välden och fått en rad utmärkelser. Nu är Solar Egg nominerad till Plåtpriset vars syfte är att uppmuntra och hylla innovativa och hållbara metallfasader.

I samband med stadsomvandlingen i Kiruna har konstnärsduon Bigert & Bergström, på uppdrag av Riksbyggen, skapat en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse – Solar Egg. Solar Egg är tillverkat av guldfärgad rostfri spegelplåt där dess fasetterade form bryter upp den omgivning det reflekterar i en mångfald av olika spegelbilder.

– Vi är mycket glada över att Solar Egg nominerats till Plåtpriset 2018. Syftet med Solar Egg är att skapa utrymme för samtal och visa på Riksbyggens roll som långsiktig samhällsutvecklare i samband med stadsomvandlingen i Kiruna och bidra till att sätta Kiruna på kartan, Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Uppsala/Norr.

Solar Egg för Riksbyggen har tidigare tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har även vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

Plåtpriset är ett hederspris, vilket delas ut av PLÅT-seminariet i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Utmärkelsen delas ut en gång per år i samband med arkitekturevenemanget PLÅT. Samtliga byggnader kommer då också att presenteras av respektive arkitekt. Det delas ut under arkitekturevenemanget PLÅT18 den 8 mars på Slagthuset i Malmö.

Riksbyggen och LKAB ingick under 2017 ett avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under de kommande tio åren. Först ut är Brf Fjällvyn och nästa projekt i tur är Brf Midnattssolen i Gällivare.

Solar Egg finns för närvarande på Artipelag i Stockholm. Solar Egg är del av utställningen ”I stormens öga” av Bigert & Bergström på Artipelag.

För mer information:
Mathias Sandberg, Marknads- och försäljningschef Stockholm/Uppsala/Norr
mathias.sandberg@riksbyggen.se, +46 8 553 63 511

Bilder