Riksbyggens Solar Egg deltar i den världsomspännande tävlingen ”Building of the year” 2018-01-25, kl 07:05

Riksbyggens Solar Egg deltar i den världsomspännande tävlingen ”Building of the year”

Nu är det klart att Riksbyggens Solar Egg, av konstnärsduon Bigert & Bergström, kvalificerat sig för tävlingen ”Building of the year” i kategorin ”Small Scale Architecture”. Tävlingen arrangeras årligen av ArchDaily, en webbplats för arkitekter över hela världen och med 13 miljoner besökare varje månad.

– Det är fantastiskt roligt och det ska bli mycket spännande att följa tävlingen. Tävlingen sammanfaller också med att vi inom kort ska ta det första spadtaget för Brf Fjällvyn i Kiruna, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Uppsala/Norr.

Brf Fjällvyn är det första projektet i Riksbyggens långsiktiga satsning att bygga nya bostäder i takt med stadsomvandlingen av nya Kiruna.

– Vi hoppas nu förstås att många ska gå in och nominera Solar Egg i kategorin ”Small Scale Architecture” fram till 31 januari. Förhoppningen är sedan att Solar Egg blir en av fem finalister som går vidare till den slutgiltiga omröstningen som startar den 1 februari. Tävlingen pågår sedan fram till den 8 februari, säger Mathias Sandberg.

Till tävlingen

Från 6 januari fram till 4 mars finns Solar Egg att besöka på Artipelag utanför Stockholm, som en del av utställningen ”I Stormens Öga”. På uppdrag av Riksbyggen har Bigert & Bergström skapat en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse. Detta eftersom Kiruna kommer att genomgå en omfattande förändring när hela staden kommer att flyttas på grund av gruvnäringens utveckling.

Solar Egg för Riksbyggen har tidigare tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har också vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under de kommande tio åren. Först ut är Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara. Luossavaara var också den första platsen där Solar Egg ställdes upp för första gången.

För mer information:
Mathias Sandberg, Marknads- och försäljningschef Stockholm/Uppsala/Norr
mathias.sandberg@riksbyggen.se, +46 8 553 63 511

Bilder