Riksbyggens världskända bastu Solar Egg på väg till Stockholm och Artipelag 2017-12-28, kl 07:45

Riksbyggens världskända bastu Solar Egg på väg till Stockholm och Artipelag

Den 6 januari landar den äggformade och numera världskända bastun Solar Egg, av Bigert & Bergström för Riksbyggen, på Artipelag i Stockholm. Solar Egg kommer att vara en del av utställningen ”I stormens öga” på Artipelag.

I april överraskade Riksbyggen Kirunaborna med ett unikt konstprojekt – Solar Egg (Solägget). Syftet med projektet är att skapa utrymme för samtal och visa på Riksbyggens roll som långsiktig samhällsutvecklare i samband med stadsflytten i Kiruna. Sedan dess har bastun hunnit med en turné bland annat till Paris. Nu är det Stockholms tur.

Från 6 januari fram till 4 mars kommer Solar Egg att kunna ses på Artipelag och att bokas för en unik bastuupplevelse. På uppdrag av Riksbyggen har konstnärsduon Bigert & Bergström skapat en skulptural symbol som för tankarna till pånyttfödelse. Detta eftersom Kiruna kommer att genomgå en omfattande förändring när hela staden kommer att flyttas på grund av utvinningen av järnmalm.

– Med Artipelags unika skärgårdsmiljö kommer Solar Egg fungera som en mötesplats för att diskutera klimat och hållbar samhällsutveckling, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Bostad Stockholm/Uppsala/Norr.

Verket Solar Egg för Riksbyggen är en fortsättning på konstnärernas långtgående arbete med att inkludera klimatet i konsten som inleddes 1994 med Klimatkamrarna. Deras 30-åriga samarbete visas nu på Artipelag i utställningen I stormens öga, där ett centralt tema är naturens inverkan på människors liv.

– Solar Egg är en social skulptur, tanken är att man ska kunna mötas i den och samtala om hur vi ska hantera allt vad klimatförändringarna medför, säger Lars Bergström, konstnär.

Solar Egg öppnades i Kiruna på vårvintern och flyttades till Björklidens fjällstation under sommaren. Därefter har verket visats på Svenska Institutet i Paris under november - december och där gjort stor succé bland parisarna. Den svenska modedesignern Diana Orving har formgivit en speciell kimono enbart för bastubadarna i Solar Egg.

Solar Egg är tillverkat av guldfärgad rostfri spegelplåt där dess fasetterade form bryter upp den omgivning det reflekterar i en mångfald av olika spegelbilder. Interiören är utformad av trä där väggpaneler och golvtrall är gjorda i furu och laven av asp. I centrum av ägget står det vedeldade och hjärtformade bastuaggregatet som är tillverkat av järn och sten. Temperaturen i ägget pendlar mellan 75° och 85° Celsius, samt rymmer upp till åtta personer.

Solar Egg för Riksbyggen har tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har även vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under tio år. Först ut är Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara. Luossavaara var också den första platsen där Solar Egg ställdes upp för första gången.

För mer information:
Mathias Sandberg, Marknads- och försäljningschef Stockholm/Uppsala/Norr
mathias.sandberg@riksbyggen.se, +46 8 553 63 511

Kontakta event@artipelag.se för bokning och mer information om visning på Artipelag.

Bilder