Fungerande brandvarnare räddar liv! 2017-11-30, kl 06:00

Fungerande brandvarnare räddar liv!

Den 1 december är det brandvarnarens dag. Ungefär 70 procent av alla bostadsbränder kan släckas i tid, medan de fortfarande är begränsade. Att det finns fungerande brandvarnare i de flesta hem är en stor anledning till detta.

Ladda ner Riksbyggens infografic för en säkrare jul

– Kontrollera att brandvarnaren fungerar och håll de levande ljusen under uppsikt, majoriteten av bränderna i juletid orsakas av levande ljus. Brandvarnaren väcker dig och räddar liv, en fungerande brandvarnare kan vara skillnaden mellan en smärre incident med en liten brand som enkelt kan släckas och en katastrof, säger Anders Mäcs, brandskyddsansvarig på Riksbyggen.

Gör det till en del av jultraditionen att kontrollera brandvarnaren. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig ljud - byt batteri. Hjälper inte batteribyte - byt ut brandvarnaren. Att använda ljusstakar i keramik, metall eller sten minskar risken för brand. Och så gäller det att komma ihåg att släcka ljusen.

– Sätt upp en påminnelse på insidan av din ytterdörr om att släcka ljusen, säger Anders Mäcs.

Fler tips om hur du säkrar hemmet från brand finns på Riksbyggens hemsida

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen 176 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter samt ett stort antal kommersiella och offentliga fastigheter.

För mer information:
Anders Mäcs, brandskyddsansvarig Riksbyggen, 08-602 37 75

Bilder