Kooperativa hyresrätter - framtidens upplåtelseform för unga på bostadsmarknaden? 2017-11-24, kl 16:30

Kooperativa hyresrätter - framtidens upplåtelseform för unga på bostadsmarknaden?

I Göteborg är 24 100 unga vuxna ofrivilligt hemmaboende, samma siffra för hela landet är 213 000*. Tidigare idag arrangerade Riksbyggen ett seminarium om ungas utmaningar att etablera sig på bostadsmarknaden och möjligheten att skapa kooperativa hyresrätter för unga vuxna. Se seminariet!

Vid Lindholmshamnen i Göteborg planerar Riksbyggen för 250 kooperativa hyresrätter för unga vuxna. Under seminariet presenterade Riksbyggen projektet och resultaten från dialogarbetet inför genomförandet. På plats fanns bl a Ann-Sofie Hermansson, (S) kommunstyrelsens ordförande Göteborg, Ulf Kamne, (MP) kommunalråd Göteborg och Maria Meyer-Martins, vd Boplats Göteborg.

Se film från frukostseminariet

Se seminariet i sin helhet på Riksbyggens Facebooksida

Se film om projektet

– Alla behöver någonstans att bo men för många grupper, till exempel unga vuxna, är barriärerna på bostadsmarknaden höga. Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och vi vill därför prova nya idéer för att bidra till att lösa problematiken på bostadsmarknaden. Vårt bostadsprojekt i Lindholmshamnen är ett bra exempel på det, säger Michael Ekberg, regionchef på Riksbyggen Bostad Väst.

I samband med projektet har Riksbyggen initierat ett dialogarbete med målgruppen. Syftet är att få ta del av deras tankar kring hur de vill bo i framtiden och vad de tänker om kooperativ hyresrätt som upplåtelseform. På det här sättet vill vi ge unga vuxna möjlighet att påverka innehållet i ett konkret bostadsprojekt.

Deltagare:

Ann-Sofie Hermansson, (S) kommunstyrelsens ordförande Göteborg
Ulf Kamne, (MP) kommunalråd Gbg
Maria Meyer-Martins, vd Boplats Göteborg
Michael Ekberg, regionchef Riksbyggen Region Väst
Aidin Zandian, förbundsordförande jagvillhabostad.nu
Anton Bengtsson, från fokusgruppen och dialogarbetet
Pierre Strömbäck, projektledare Riksbyggen
Therese Berg, hållbarhetschef Riksbyggen

Moderator: Cattis Carlén, bostadspolitisk expert Riksbyggen

*Källa:Hyresgästföreningen 2017

För mer information:

Pierre Strömbäck, projektledare på Riksbyggen, 031-704 56 31
pierre.stromback@riksbyggen.se

Bilder