Solar Egg belönas med utmärkelsen Red Dot Award i kategorin ”Design Concept” 2017-10-19, kl 15:50

Solar Egg belönas med utmärkelsen Red Dot Award i kategorin ”Design Concept”

Solar Egg (Solägget), en äggformad bastu skapad av konstnärsduon Bigert & Bergström på uppdrag av Riksbyggen, har fått rekordartad uppmärksamhet i internationella konst- och designmedier. Projektet har utvecklats av byrån Futurniture som nu fått utmärkelsen Red Dot Award ”Best of the Best” i kategorin ”Design Concept”.

Riksbyggens offentliga bastu Solar Egg som blivit symbol för Kiruna-andan i samband med den världsberömda stadsflytten har snabbt fått egen internationell uppmärksamhet. Designtitlar som Dezeen, Designboom och Inhabitat i kombination med traditionell press som amerikanska Time, Daily Mail, Fodors travel, Elle Decoration, Asia Spa, Courrier International, El Pais, Art China och ca 450 andra publikationer världen över har gett projektet en rejäl medialt uppsving.

– Vår önskan var att Solar Egg skulle bli en konstattraktion för alla och en katalysator för samtal, denna förhoppning har vida överträffats från dag ett. Det också otroligt glädjande att Solar Egg bidrar till turistnäringen och fångar upp lokala bastutraditioner, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

Sveriges ambassadör i Singapore, Håkan Jevrell, tog emot priset på Red Dot Museum i Singapore.

– Vi vill varmt tacka svenska ambassaden i Singapore och ambassadör Håkan Jevrell som tagit emot priset för vår räkning, säger Jakob Lind, vd på Futurniture.

Den 5x4 meter stora och 3 ton tunga vedeldade bastun med formen av ett guldägg är ritat av konstnärsduon Bigert & Bergström. Futurniture och Riksbyggen ligger bakom idén som syftar till att visa hur Riksbyggen arbetar som en långsiktig och innovativ samhällsutvecklare med hållbarhet och boenderelationer. Riksbyggens nya bostadsrätter i Kiruna är ett av de första bostadsrättsprojekten i den världsberömda stadsomvandlingen.


Futurniture har organiserat satsningen och har tillsammans med Riksbyggen ansvarat för PR.

– Det är häftigt när Time plockar upp en sån här nyhet. Responsen har varit enorm. På två veckor nådde vi en potentiell räckvidd på 100 miljoner läsare, fem månader senare är vi uppe i över 500 miljoner, säger Jakob Lind, vd på Futurniture.

Bigert & Bergström, just nu aktuella med en separatutställning på konsthallen Artipelag, har länge undersökt människans förhållande till klimat, natur, energi och teknik.

– Bastun är ett fascinerande rum. Det är en fredad mötesplats där man kan avhandla både det lilla och det stora, säger konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström.

Verket monterades första gången i Kiruna men har under sommaren flyttats till fjällen runt Björkliden vid Riksgränsen. I november 2017 kommer Solar Egg att visas på Svenska Institutet i Paris och därefter tillbaka till Sverige

Riksbyggen ingick tidigare i år ett avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter i Malmfälten under en tioårsperiod. Först ut i planen är byggandet av Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter på Luossavaara, vid foten av skidbacken i Kiruna.

Exempel på artiklar:

http://time.com/4783927/swedens-solar-egg-sauna/
https://www.dezeen.com/2017/05/10/egg-shaped-gold-solar-sauna-bigert-bergstrom-kiruna-sweden/
http://www.designboom.com/design/bigert-bergstrom-solar-egg-sauna-kiruna-sweden-05-09-2017/
http://inhabitat.com/gigantic-golden-egg-sauna-warms-up-residents-of-swedens-northernmost-town/
Film: https://youtu.be/ryxy52QvUJ0

För mer information:

Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland/Norr, 08-553 635 11 

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Bilder