Holma torg i final till Malmö Stadsbyggnadspris 2017 2017-08-25, kl 07:55

Holma torg i final till Malmö Stadsbyggnadspris 2017

Satsningen på Holma torg, som genomförts av Riksbyggen, MKB Fastighets AB och Malmö stad Gatukontoret, är en av finalisterna till Stadsbyggnadspriset 2017 i Malmö. ”Holma Torg är en modig satsning som bryter nygammal mark”, lyder ett utdrag ut juryns motivering.

Malmö stad delar årligen ut ett Stadsbyggnadspris för arkitektur och stadsbyggnad och ett Gröna Lansen-pris för hållbart byggande.

– Vi är mycket glada och hedrade över att Holma torg gått till final för Stadsbyggnadspriset 2017. Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och arbetet med Holma torg är ett bra exempel på hur vi tillsammans med andra aktörer kan utveckla och förtäta befintliga kvarter inom miljonprogrammet för att skapa attraktiva och mer hållbara boendemiljöer, säger Ulrika Nyström, regionchef för Riksbyggen i södra Sverige.

Juryns motivering:
”Holma Torg är en modig satsning som bryter nygammal mark. Det är ett välgörande tillägg som med ödmjukhet för platsen tillför nya funktioner och rumsliga sammanhang. På ett föredömligt sätt visar detta unika samarbete att det går att skapa tilltalande miljöer inom begränsade ekonomiska ramar. Holma Torg har alla förutsättningar att också förtäta relationerna mellan människor i Holma.”

Fakta om projektet:
Typ av projekt: Flerbostadshus, lokaler och torg
Byggherre: Riksbyggen, MKB Fastighets AB, Malmö stad Gatukontoret
Arkitekt: Arkitektlaget Skåne AB, Malmö stad Gatukontoret
Färdigställt: 2016
Fastighet: Örtsaxen 1 + 2, Holma 3
Adress: Holma torg

Stadsbyggnadspriset har delats ut sedan 1982 och belönar värdefulla förbättringar av Malmös stads- och livsmiljö. Vid bedömning tittar juryn på arkitektonisk kvalitet, hållbarhet, funktion, nytänkande, process, påverkan och betydelse för staden.

Prisutdelningen sker på Stadsbyggandets dag den 1 september på Malmö Börshus.

Läs mer om Stadsbyggnadspriset

För mer information:
Ulrika Nyström, regionchef på Riksbyggens affärsområde Bostad Syd, 0730-89 53 50

Bilder