Test av ny energiapp som hjälper hyresgäster att minska energianvändningen 2017-05-15, kl 08:15

Test av ny energiapp som hjälper hyresgäster att minska energianvändningen

Riksbyggen erbjuder sina hyresgäster i Östersund, Skellefteå och Umeå att prova en ny app som hjälper till att få koll på energianvändningen. Testet görs tillsammans med företaget Greenely som utvecklat appen.

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och förvaltar 176 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter.

– Inom Riksbyggen är hållbarhetsfrågorna alltid i fokus. En viktig del i vårt hållbarhetsarbete är att hjälpa de boende att i sin vardag bidra till ett mer hållbart samhälle. Därför ska det bli spännande att se om vi genom energiappen kan få hyresgästerna att energieffektivisera sina hem, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen

Greenelys mobiltjänst visualiserar och analyserar svenska hushålls energibeteende i en mobilapplikation utan krav på hårdvara. Användarna kan automatiskt koppla upp sig mot sitt elnätsbolag och följa sin användning över tid. Tjänsten analyserar olika datakällor och jämför hushållet med likvärdiga hushåll samt beräknar dess besparingspotential. Användarna kan därefter upprätta en skräddarsydd besparingsplan och kan följa sin besparing över tid. Appen går att ladda hem gratis här.

– En av de största utmaningarna inom energieffektivisering idag är att göra informationen relevant för mottagaren. Tillsammans med Riksbyggen vill vi satsa på att använda relevant information till människor som bor i lägenhet för att öka intresset och engagemanget i ämnet, säger Pierre Fossto, Partneransvarig på Greenely AB.

Testet startade i början av maj och deltagandet är helt frivilligt. Nästan 1 200 lägenheter i Östersund, Skellefteå och Umeå får information om appen och uppmanas att delta.

För mer information:

Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, 072-516 90 30

Bilder