Riksbyggens Solar Egg får stor internationell uppmärksamhet 2017-05-11, kl 10:30

Riksbyggens Solar Egg får stor internationell uppmärksamhet

Riksbyggens äggformade bastu i Kiruna, Solar Egg (Solägget) uppmärksammas av media runt om i världen. Solar Egg har skapats av konstnärsduon Bigert & Bergström och är ett konstverk som speglar sin omgivning och fångar den varma Kiruna-andan. I höst ska Solar Egg ut på turné och visas upp på Svenska institutet i Paris.

Tidningar, magasin, webbforum och bloggar med inriktning på design och arkitektur över hela världen har uppmärksammat Solar Egg. Några exempel är InhabitatDesignboomDexiner och Dezeen.

– Det känns fantastiskt roligt att Solar Egg fått så stor uppmärksamhet, mer än vi vågat drömma om. Det är unikt i Riksbyggens historia att ett projekt får ett internationellt genomslag, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

Se film om Solar Egg

– Nyss fick vi en förfrågan från media på Nya Zeeland och vi har även siktat in oss på asiatiska medier för att kunna locka turister även från den delen av världen. Av den anledningen har vi för första gången gjort pressmeddelanden översatta till både kinesiska och japanska, säger Håkan Andersson, presschef på Riksbyggen.

Solar Egg har skapats för att visa att inom Riksbyggens roll som samhällsutvecklare så handlar det om mer än att bygga och förvalta bostäder. Stadsflytten av Kiruna har rönt stort internationellt intresse för sin omfattning och komplexitet.

– Vi vill vara med och driva utvecklingen av det nya Kiruna, både genom att bygga nya bostäder men också att bidra till turistnäringen och sätta Kiruna på kartan, Mathias Sandberg.

Under hösten kommer Solar Egg med sin unika bastuupplevelse att landa i trädgården vid Sveriges enda kulturhus utomlands, Svenska institutet i Marais-kvarteren i Paris. Svenska Institutet nyöppnar 19 oktober efter sex månaders renovering med en stor satsning på design, mode och arkitektur. Solar Egg deltar i höstens program som ett tydligt konstverk men också som symbol för stadsomvandlingen i Kiruna - en stor och spännande utmaning för svensk samhällsbyggnad.

Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under tio år. Först ut är Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara. Byggstart planeras till hösten 2017 och inflyttning under första halvåret 2019.

Solar Egg, som är 5x4 meter stort, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål som speglar staden och den omgivande naturen. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt mellan unik fjällnatur och Malmfältens nya stadsmiljöer. Inuti värms ägget av ett vedeldat bastuaggregat med formen av ett hjärta.

Bastun är tillgänglig för allmänheten och kan bokas på www.riksbyggen.se/solaregg. Under 2017 kommer Solar Egg att flyttas runt mellan fantastiska arktiska miljöer i Kiruna med omnejd. För att skapa en härlig bastuupplevelse med omklädningsmöjligheter, handdukar och service samarbetar Riksbyggen med Camp Ripan.

För mer information:

Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland/Norr, 08-553 635 11

Bilder