Riksbyggen samlade in över två miljoner till We Effect 2017-05-05, kl 12:00

Riksbyggen samlade in över två miljoner till We Effect

Under 2016 samlade Riksbyggen in 2 297 757 kronor till biståndsorganisationen We Effect. Pengarna gör att fler människor kan ta steget från fattigdom och slum till en riktig bostad och ett tryggare liv.

– Riksbyggen har sedan starten 1940 haft utgångspunkten att bidra till att människor har möjligheten skaffa ett bra boende i en trygg miljö. Det är också utgångspunkten för Riksbyggens engagemang inom We Effect. Inom Riksbyggen brukar vi säga att ”Bostaden är lösningen”, och det gäller både i Sverige och kanske inte minst i länder med andra förutsättningar än vad vi har här, säger Britta von Schoultz, kommunikationschef på Riksbyggen och ledamot i We Effects styrelse.

Idag lever en miljard människor utan en värdig bostad. Människor som saknar ett skäligt boende saknar ofta också andra mänskliga rättigheter – som tillgång till vatten, mat, vård och gemenskap. Genom utbildning och rådgivning får medlemmar i bostadskooperativ lära sig att bygga sina egna hus.

Bostäder som minskar fattigdomen

I synnerhet riktar We Effect sina insatser mot att stärka flickor och kvinnors situation, det är avgörande för att bekämpa fattigdomen. Lika centralt är förbättrade bostadsförhållanden:

  • Det gör att barn kan få en tryggare uppväxt, att de kan läsa sina läxor i lugn och ro och få tillgång till rent vatten.
  • Det gör att familjer slipper betala ockerhyror för ett skjul i slummen och kan lämna fattigdomen.
  • Det förbättrar människors hälsa. En bra bostad minskar exempelvis spridningen av hiv och aids och dödstalen går ner.
  • Hållbara bostäder skyddar människor vid naturkatastrofer, så att de inte fastnar i fattigdom när en tyfon drar över eller jordskalv inträffar.

Här är några exempel på vad Riksbyggens stöd till We Effect bidrog till under 2016:

  • I Filippinerna har 81 familjer som blev hemlösa efter tyfonen Haiyan kunnat flytta in i nya, stormsäkrade hus.
  • 200 000 familjer i Uganda har fått rent vatten i sina hem.
  • I Guatemala, El Salvador och Honduras har bostadskooperativen börjat med ekologiska kolonilotter och gemensamma odlingar för att förbättra medlemmarnas tillgång till frukt och grönsaker.
  • Under den senaste tre åren har över 40 nya bostadskooperativ bildats i Latinamerika. We Effect arbetar nu med 163 bostadskooperativ i regionen där medlemmarna bygger sina egna bostäde

Läs mer om We Effects arbete: www.weeffect.se

För mer information:

Britta von Schoultz, kommunikationschef Riksbyggen, 08-698 42 48

Bilder