Halvtid för Riksbyggens engagemang att ge praktik till nyanlända 2017-04-27, kl 07:55

Halvtid för Riksbyggens engagemang att ge praktik till nyanlända

Hittills har 51 nyanlända fått praktik på Riksbyggen inom ramarna för regeringens satsning 100-klubben. En av dessa är Fawzi Sallat från Syrien, som efter sin praktik fått jobb som fastighetsskötare på Riksbyggen i Karlstad.

Riksbyggen var ett av de företag som var först ut med att ansluta sig till 100-klubben. Det innebär att Riksbyggen under tre år ska ge minst 100 nyanlända praktik eller arbete. Nu är det halvtid och för Riksbyggen har praktiksatsningen gått enligt plan och 51 nyanlända har fått praktik så här långt.

– Praktikplatsen på Riksbyggen var en fantastisk chans för mig, jag lärde mig något nytt varje dag, berättar Fawzi Sallat.

Fawzi Sallat kom till Sverige för cirka 2,5 år sedan. Han talar arabiska, grekiska och engelska. Och nu även en hel del svenska.

– En viktig del av praktiken är att man lär sig språket mycket snabbare. Det är stor skillnad på att lära sig språket från en bok och att få möjligheten att använda språket i vardagen, säger Fawzi.

Efter praktiken har Fawzi fått en tidsbegränsad anställning på Riksbyggen. Framtidsutsikterna har han klart för sig.

– Jag vill fortsätta att utveckla och utbilda mig inom fastighetsbranschen, jag trivs väldigt bra med jobbet och vill lära mig mer.

Utvecklar organisationen och servicen
Mirja Snider har varit handledare för en av de praktikanter som praktiserat på Riksbyggen i Värmland. Hon berättar om de stora värden som praktiksatsningen tillför Riksbyggen, både när det gäller att förbättra servicen till de boende och för trivseln på arbetsplatsen.

– Ta bara ett sådant exempel som att vi får in personer som kan fler språk. Många boende uppskattar att det finns medarbetare hos oss som kan t.ex. arabiska, det är en stor fördel, säger Mirja Snider.

Även rent socialt har praktiksatsningen haft stora effekter.

– Många nyanlända har inget stort nätverk i Sverige. Därför har de som vill börjat träffas på fritiden för att träna och laga mat tillsammans. Det var något som vi i princip aldrig gjorde tidigare, säger Mirja Snider.

Fler kandidater sökes
Trots det stora antalet nyanlända som finns i Sverige så har inte antalet kandidater till praktikplatserna varit så många.

– Framför allt vill vi se fler kvinnliga kandidater. Fastighetsbranschen är av tradition mansdominerad, något som vi inom Riksbyggen vill ändra på, därför vill vi få in fler kandidater och gärna kvinnor, säger Fredrik Berglöf, marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Värmland.

Karin Goddard, HR-chef på Riksbyggen, ser mycket positivt på Riksbyggens satsning inom 100-klubben.

– Att ge praktikplatser till nyanlända är ett sätt för Riksbyggen att öka sin rekryteringsbas och skapa en medarbetarstruktur som bättre speglar befolkningen i samhället. Vår ambition är att kunna ge praktikplatser till nyanlända även efter att målsättningen för 100-klubben är uppnådd, säger Karin Goddard.

För mer information:

Fredrik Berglöf, marknadsområdeschef fastighetsförvaltning i Värmland, 054 – 29 34 27
Karin Goddard, HR-chef Riksbyggen, 08-698 41 47

Bilder