Pressinbjudan: Byggstart för Sveriges mest hållbara och innovativa bostadskvarter – Riksbyggens Brf Viva 2016-10-26, kl 07:45

Pressinbjudan: Byggstart för Sveriges mest hållbara och innovativa bostadskvarter – Riksbyggens Brf Viva

Efter många år av forskning och tvärvetenskapligt samarbete är det nu dags att den 2 november ta det första spadtaget för Riksbyggens Brf Viva, ett resultat av forskningsprojektet Positive Footprint Housing. Brf Viva är bland annat först ut med energilagring i bussbatterierklimatsmart betong och ungdomsettor för bara 95 000 kronor.

– Det unika med Brf Viva är att vi vågar införa framtidens bostadslösningar både när det gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i full skala, även det som aldrig tidigare testats i bostadsprojekt i Sverige. I Riksbyggens roll som samhällsutvecklare ingår att både vara nytänkande och långsiktig och tillsammans med våra partners inom Positive Footprint Housing tar vi nu ett stort steg framåt för att skapa framtidens hållbara och attraktiva boende, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.

Riksbyggen har gått den långa vägen för att bli ledande inom hållbar samhällsutveckling. Vi har jobbat i 75 år för att ta oss dit och passerat den ena milstolpen i branschen efter den andra. Nu börjar vi närma oss nästa steg som vi sett fram emot sedan vi startade Positive Footprint Housing 2011- det praktiska genomförandet av forskningsresultaten som nu kommer att ske i Brf Viva. Kunskaperna och erfarenheterna från Brf Viva kommer sedan att föras vidare till Riksbyggens framtida bostadsprojekt.

– Göteborg blir allt starkare som innovationsstad. Den här satsningen är ett utmärkt exempel. Det finns en stark dynamik i arbetssättet inom Positive Footprint Housing. Det handlar om att i nära samverkan mellan näringslivet, akademin och det offentliga ta fram de nya hållbara innovationerna. Det handlar också om att låta innovationerna växa fram genom aktiv medborgardialog, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

Brf Viva uppförs längs Dr Allards gata och kommer att omfatta cirka 133 bostäder. Inflyttning är planerad till 2018. Positive Footprint Housing är Riksbyggens forskningsprojekt som Riksbyggen genomför tillsammans med bland andra Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Johanneberg Science Park. Den första praktiska tillämpningen av kunskaperna från projektet är Brf Viva.

Program:

09.30–10.00 Kaffe och fralla serveras i foajén
10.00–11.30 Brf Viva som innovation och vägvisare
11.30–11.45 Gemensam promenad upp till Dr Allards gata och Brf Vivas byggarbetsplats
11.45–12.00 Byggstartceremoni med Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande och Leif Linde, vd Riksbyggen
12.00 Lunch

Tid: Kl 09.30–13.00 den 2 november 2016

Plats: Chalmers konferenssal Palmstedt (vid Chalmers stora entré)

Media är varmt välkomna att delta!

För mer information:

Leif Linde, vd Riksbyggen, 08-698 4101
Michael Ekberg, regionchef, Riksbyggen Bostad Väst, 070-57 77 065
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef Affärsområde Bostad, Göteborg, 070-58 724 04

Bilder