Riksbyggen samlade in över två miljoner till We Effect 2016-05-12, kl 12:45

Riksbyggen samlade in över två miljoner till We Effect

Under 2015 samlade Riksbyggen in 2 214 274 kronor till biståndsorganisationen We Effect. Pengarna gör att fler människor kan ta steget från fattigdom och slum till en riktig bostad och ett tryggare liv.

– Att bidra till förutsättningar för människor att skapa sig en bättre tillvaro är djupt rotat inom Riksbyggen. Det är mycket glädjande att Riksbyggen kan vara med och stärka det nyttiga och nödvändiga arbete som We Effect utför på många platser i världen, säger Britta von Schoultz, kommunikationschef på Riksbyggen och ledamot i We Effects styrelse.

– Tack alla på Riksbyggen! Pengarna som alla hjälpt till att samla in gör att fler människor kan bygga riktiga bostäder och lämna slummen. Det är en riktig vi-effekt som vi kan åstadkomma tack vare Riksbyggens medlemmar, säger Anneli Rogeman, vd för We Effect.

Riksbyggens stöd till We Effect används bland annat till att stödja människor att bilda bostadskooperativ, bygga bostäder och på så vis ta familjer från slumbostäder till ett värdigt hem. Förbättrade bostadsförhållanden är en nyckelfaktor för att bekämpa fattigdomen:

  • Det gör att barn kan få en tryggare uppväxt, att de kan läsa sina läxor lugn och ro och få tillgång till rent vatten.
  • Det gör att familjer slipper betala ockerhyror för ett skjul i slummen och kan lämna fattigdomen.
  • Det förbättrar människors hälsa, en bra bostad minskar exempelvis spridningen av hiv och aids, tillgången till hälsovård ökar och dödsantalen går ner.

Här är några exempel på vad Riksbyggens stöd till We Effect bidrog till under 2015:

  • 4 250 personer i Latinamerika kunde utbildas i att bygga bostäder. Totalt i regionen finns nu 268 bostadskooperativ med sammanlagt 7 400 medlemmar som fått stöd av We Effect.
  • I Kenya stöttade We Effect en organisering som ledde till att 1 444 nya hus byggdes.
  • I Malawi har 117 bostäder byggts med stöd från We Effect. Bostäderna är en viktig del i att människor ska kunna stå starkare mot extrema väder som översvämningar och torka som drabbat landet extra hårt i år.

Riksbyggen bidrog dessutom till att We Effect kunde samla in den högsta summan i organisationens snart 60-åriga historia, 57,9 miljoner kronor.

Kostnadsexempel:

200 kronor räcker till en hjälm, arbetsskor och handskar för en person i ett bostadskooperativ.

Läs mer om We Effects arbete: www.weeffect.se

För mer information:

Britta von Schoultz, kommunikationschef Riksbyggen, 08-698 42 48

Bilder