Riksbyggen och Skelleftebostäder i offensiv strukturaffär 2016-04-12, kl 11:00

Riksbyggen och Skelleftebostäder i offensiv strukturaffär

Riksbyggen förvärvar 544 hyresrätter av Skelleftebostäder som i sin tur köper 70 hyresrätter av Riksbyggen. Tillsammans ingår Riksbyggen och Skelleftebostäder också ett samarbete för att bygga 200 nya, centralt belägna, bostäder i Skellefteå.

-Skellefteå är en högintressant ort för Riksbyggen och vi vill vara med och bidra till stadens tillväxt och vi är därför mycket glada för den strukturaffär vi genomfört med Skelleftebostäder. Riksbyggen vill skapa hållbara och attraktiva boenden för alla vilket innebär att vi satsar även utanför storstadsregionerna och på olika upplåtelseformer, både hyresrätter och bostadsrätter. Vår satsning i Skellefteå är ett bra exempel på det, säger Carl-Johan Hansson, chef för Affärsområde Fastigheter på Riksbyggen.

Strukturaffären i korthet:

  • Riksbyggen förvärvar tre områden med 544 lägenheter belägna i Klintfors, Sjungande Dalen och Kåge.
  • Riksbyggen säljer fastigheten Omsorgen 1, Morö Backe, med 70 lägenheter till Skelleftebostäder.
  • Skelleftebostäder och Riksbyggen ingår samarbete avseende utveckling av nyproducerade bostäder med centralt läge i kvarteret Strömsör. Strömsör blir en promenadvänlig stadsmiljö alldeles intill Skellefteälven. Byggstart för Strömsör är planerad till 2017 och inflyttning beräknas till 2020.

– Det känns tryggt att sälja och samtidigt köpa fastigheter av Riksbyggen som är en långsiktig och väletablerad aktör, som nu vill bygga nya lägenheter och som tror på Skellefteå. vilket är betydelsefullt för utvecklingen av både Skellefteå och Skebo, säger Jerker Eriksson, vd för Skelleftebostäder, Skebo.

Tidigare i år har Riksbyggen förvärvat fastigheten Kapella 11 i Skellefteå (i hörnet Kanalgatan 31/Repslagargränd 4) som totalt kan komma att inrymma cirka 120 nya bostadsrätter.

– Ett ökat bostadsbyggande är en förutsättning för att vi ska lyckas i vår strävan att bli 80 000 invånare i Skellefteå. Vi är därför mycket glada för den stora satsning som Riksbyggen nu gör i Skellefteå, både i egenskap byggherre för nya bostäder och som en långsiktig hyresvärd, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S).

Riksbyggen är en långsiktig fastighetsägare med ett eget hyresbestånd på drygt 4 000 hyresrätter i Sverige. Ambitionen är att utöka det egna fastighetsbeståndet, både genom förvärv och genom nyproduktion. Under 2015 mer är fördubblade Riksbyggen sin produktion av bostäder, både bostadsrätter och hyresrätter. 2015 innebar ett genombrott för Riksbyggens satsning på att producera hyresrätter, totalt ligger just nu cirka 1 500 nya hyresrätter ”i pipeline".

Riksbyggen har en lång erfarenhet av att förvalta hyresfastigheter, sammanlagt förvaltar Riksbyggen nästan 100 000 hyresrätter runt om i landet. Dessutom förvaltar Riksbyggen cirka 175 000 bostadsrätter i 2 755 bostadsrättsföreningar. I Skellefteå förvaltar Riksbyggen sedan tidigare ca 3 600 lägenheter och har i dagsläget 19 anställda, vilket kommer att utökas efter affären med Skelleftebostäder.

Tillträdesdag är den 1 september.

För mer information:
Carl-Johan Hansson, chef för Affärsområde Fastigheter på Riksbyggen, 070-217 47 21
Jerker Eriksson, vd för Skelleftebostäder, Skebo, 070-675 02 91

Bilder