Riksbyggens praktiksatsning för nyanlända är igång 2016-03-21, kl 11:15

Riksbyggens praktiksatsning för nyanlända är igång

Nio nyanlända har nu praktik på Riksbyggen inom ramarna för regeringens initiativ 100-klubben och Sverige tillsammans. Det innebär att Riksbyggen under en treårsperiod i samarbete med Arbetsförmedlingen ska ta emot minst 100 nyanlända för arbete eller praktik.

Maria Naddour, civilingenjör från Syrien är en av dessa nio praktikanter och hon praktiserar som projektledare inom Riksbyggens Affärsområde Bostad i Stockholm.

– Det är oerhört viktigt för mig att komma ut och få lära mig hur det är att arbeta på ett stort företag som Riksbyggen, till exempel hur företagskulturen fungerar, säger Maria Naddour.

Maria Naddour är nu inne på sin femte praktikvecka. Till arbetsuppgifterna hör dels att ”skugga” handledaren Morgan Ingemarsson för att lära sig dennes vardag, dels att utföra enklare arbetsuppgifter på egen hand.

– En viktig del med praktiken är att jag hela tiden blir bättre på det svenska språket, bara en sådan sak som att höra andra prata ger mycket. Att lära sig svenska är nyckeln för att jag ska kunna få ett bra jobb i framtiden. Helst vill jag arbeta som projektledare och som sådan har jag arbetslivserfarenhet från Syrien, säger Maria Naddour.

Morgan Ingemarsson är projektledare på Riksbyggen och arbetar bland annat med ombyggnationer på Stiftelsen Stora Sköndal utanför Stockholm, där Riksbyggen sköter fastighetsförvaltningen.

– Att vara handledare är både utvecklande för mig personligen och roligt. Utan tvekan tillför också Maria Naddour mycket genom sin kompetens och starka driv.

Maria Naddour tillhör den första omgången praktikanter inom 100-klubben på Riksbyggen.

– Sammanlagt kommer minst 35 nyanlända att ha praktik på Riksbyggen under 2016 och vi kommer minst att hålla samma tempo under 2017 och 2018. Praktik är ett mycket bra sätt att lära känna varandra och blir därför också en bra metod för rekrytering av kommande medarbetare, säger Karin HR-chef på Riksbyggen.

Riksbyggen har valt att fokusera på fyra yrkesroller vilka vi vill erbjuda nyanlända praktikplatser inom: projektledare, förvaltare, drifttekniker och fastighetsskötare/lokalvårdare.

Riksbyggen kommer att ha två praktikperioder per år, en på våren och en på hösten. Riksbyggen har verksamhet på 400 orter i hela Sverige.

Syftet med Sverige tillsammans, som lanserades av regeringen i samband med en nationell samling den 12 oktober förra året, är att förena alla krafter som vill bidra till att förbättra nyanländas etablering. En del av satsningen är 100-klubben, där de företag som i samarbete med Arbetsförmedlingen vill ta emot minst 100 nyanlända under tre år, ingår. Riksbyggen var ett av de företag som var först ut med att ansluta sig.

Riksbyggens engagemang i 100-klubben uppmärksammades nyligen av SVTs Rapport. Klicka här för att se inslaget som börjar cirka 15 minuter in i sändningen.

För mer information:

Karin Goddard, HR-chef Riksbyggen, 08-698 41 47

Bilder