Riksbyggen köper Stenhuggeri-tomt och bygger bostäder i Kungsbacka 2015-12-18, kl 07:00

Riksbyggen köper Stenhuggeri-tomt och bygger bostäder i Kungsbacka

Nu är det klart att Riksbyggen köper marken där Bröderna Henrikssons Stenhuggeri idag har sin verksamhet i Kungsbacka. Planen är att uppföra 150-250 energieffektiva bostäder på den centrala tomten.

– Vi har under en lång tid arbetat för att kunna bygga nya bostäder i Kungsbacka. Inom Riksbyggen arbetar vi långsiktigt för att bidra till en lösning på bostadsmarknaden genom att kraftigt öka vår produktion av såväl hyresrätter som bostadsrätter. Kungsbacka och hela Göteborgsregionen är ett prioriterat område för Riksbyggen och därför är köpet av tomten där Stenhuggeriet ligger extra glädjande, säger Mårten Lilja, vice vd för Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad.

Riksbyggen och Stenhuggeriet har under flera år planerat för en överenskommelse av den centrala tomten i Kungsbacka där Stenhuggeriet i dag bedriver sin verksamhet tillsammans med fler hyresgäster.

– Från vår sida ser vi mycket positivt på att vi fått igång första steget i affären med Riksbyggen. Nu kommer vi kunna fokusera på att hitta lämplig mark för att kunna bygga vår nya anläggning på, gärna i Kungsbacka, säger Fredrik Henriksson, ägare till Bröderna Henrikssons Stenhuggeri AB.

Målsättningen är att bygga 150 till 250 energieffektiva bostäder på den del av området som Riksbyggen förvärvat mitt i centrala Kungsbacka.

– Att Riksbyggen nu köper marken där Henrikssons stenhuggeri idag har sin verksamhet ser jag positivt på då det ger en möjlighet att planera hela området där kvarteret Gjutaren ingår, säger Hans Forsberg (m), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka.

Riksbyggens förhoppning är detaljplanen för byggandet av bostäder på Stenhuggeriområdet samt angränsande område ska vara klar inom tre till fem år. Sedan tar det ytterligare ett par år innan bostäderna är inflyttningsklara.

– Jag ser fram emot att Riksbyggen kommer att bygga bostäder centralt i Kungsbacka. Riksbyggen är en stabil part och god samhällsutvecklare. Välkomna till Kungsbacka, säger Eva Borg (s), kommunalråd i Kungsbacka.

Bildtext: Fredrik Henriksson, ägare till Bröderna Henrikssons Stenhuggeri AB och Michael Ekberg, regionchef, Riksbyggen Bostad Väst. 

För mer information:

Anders Sandberg, marknadsområdeschef, Riksbyggen Bostad Väst
Mobil: 070-22 94 480

Michael Ekberg, regionchef, Riksbyggen Bostad Väst.
Mobil: 070-57 77 065

Fredrik Henriksson, ägare till Bröderna Henrikssons Stenhuggeri AB.
Mobil: 0300-180 25

Bilder