Länge leve Riksbyggens brf Viva 2015-12-17, kl 07:00

Länge leve Riksbyggens brf Viva

Genom Positive Footprint Housing® och brf Viva har Riksbyggen skapat Sveriges mest innovativa bostads- och stadsutvecklingsprojekt – ett resultat av företagets 75-åriga erfarenhet av bostadsutveckling, forskning på Chalmers och Göteborgs Universitet samt samverkan med de allra bästa kompetenserna inom hållbarhetsfrågor.

Riksbyggens nya plattform för miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbara bostadsområden ligger bortom dagens standarder och normer. Genom dess insikter, vetenskapliga bevis och utvalda aktörer är nu det första pilotprojektet, brf Viva, redo att byggas i Guldheden i Göteborg. Här ska ett helt kvarter och 133 nya bostäder gå plus med människa, djur och natur.

Sparar miljö och pengar
Kvarterets preliminära miljöklass är guld – enligt Sweden Green Building Councils certifieringssystem Miljöbyggnad. Det är den högsta miljöbyggnadsklassificeringen ett flerbostadshus kan få. Utöver det har Riksbyggen utvecklat ett eget klassningssystem för hållbarhet, samt tillsammans med Sweco tagit fram ett verktyg som kartlägger naturens ekosystemtjänstvärden.

Med tätare klimatskal, tjockare isolering, solcellsanläggning, produktion av egen el, olika typer av energilagring, bergvärme, fjärrvärme och ventilationssystem med värmeåtervinning – i kombination med byggnadernas form och gestaltning – minimeras brf Vivas fossila energianvändning.

– Eftersom kvarteret är ett Positive Footprint Housing®-projekt har vi även fått insikter, kunskaper och inspel från branscher och områden vi normalt inte får. Det är såklart ett fantastiskt stöd och underlag för våra val av form, lösningar och material, säger Andreas Norrman som är arkitekt på Malmström Edström.

Riksbyggen håller även på att arbeta fram metoder för att identifiera och utveckla föreningens ekonomiska potential. Något som kan optimera föreningens och de boendes förutsättningar att driva och utveckla sitt kvarter mot framtiden.

Mycket gemensamt
Namnet Viva betyder att leva och ska spegla hur det blir att bo här. Därför har man också lagt mycket tid på att rita in gårdarna, infrastrukturen, faciliteterna och de gemensamma utrymmena i helhetsbilden. Brf Vivas lägenheter är någon procent mindre än normalt till förmån för många och stora gemensamma rum. Exempel på det är post- och leveransrummet, återanvändningsrummet där man kan byta saker med varandra, cykelgaraget och cykelverkstaden, livsrummet, orangeriet, växthuset, distansarbetsplatserna, multisportplanen och inte minst alla gröna rum mellan husen.

– Att dela utrymmen och saker med varandra är såklart bra för miljön och de boendes ekonomi. Men framförallt stimulerar det spontana möten, samtal och glada tillrop. Något som värmer, berikar och utvecklar oss som människor, säger Mikael Ahlén som är marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Brf Vivas 133 lägenheter släpps till försäljning under det första kvartalet 2016.

För mer information kontakta:
Charlotta Szczepanowski, Hållbarhetschef, Riksbyggen
Tel: 08-698 41 42
Mail: charlotta.szczepanowski@riksbyggen.se

Mikael Ahlén, Marknadsområdeschef, Riksbyggen
Tel: 031-704 68 63
Mail: mikael.ahlen@riksbyggen.se

Anders C Johansson, Ansvarig projektutvecklare brf Viva, Riksbyggen
Tel: 031-704 68 56
Mail: anders.c.johansson@riksbyggen.se

Martin Lundblad, Sälj- och marknadsansvarig brf Viva, Riksbyggen
Tel: 031-704 56 12
Mail: martin.lundblad@riksbyggen.se

Preliminära fakta brf Viva
Boendeform: Bostadsrätt
Antal bostäder: 133
Storlekar: 1-4 rok (30-109 kvm)
– 2-4 rok (72 kvm)
– 1,5 rok (44 kvm)
– etagelägenhetsradhus (88 kvm)
– taklägenhetsvillor (97 kvm)
– taklägenheter i etage (109 kvm)
– ultrakompakta lägenheter (30 kvm)
Bil- och elbilspool: Ja
Elmopedspool: Ja
Cykel- och lastcykelpool: Ja
Orangeri
Växt-/aktivitetshus
Multisportplan
Utegym
Klättervägg
Lekplats
Bouleplats
Takterrasser och utsiktsbalkong
Återanvändnings-/bytesrum
Post- och leveransrum
Cykelverkstad och cykelgarage
Distansarbetsplatser
UWS (underground waste system)
Solcellsanläggning
Egenproducerad el
Preliminär miljöklass: Guld (+ egenutvecklad hållbarhetsklass)
Säljstart: Första kvartalet 2016
Inflyttning: 2018

Bilder