Byggstart för trygghetsboendet Pynten i Bromölla 2015-10-27, kl 09:00

Byggstart för trygghetsboendet Pynten i Bromölla

Den 27 oktober sätts spaden i marken för trygghetsboendet Pynten på Ivöstrand av bland annat kommunstyrelsens ordförande Jenny Önnevik (S).
– Det finns ett tydligt behov av den här typen av boende i kommunen, säger hon.

Redan 2013 bildades den ekonomiska föreningen Pynten med målsättningen att bygga ett trygghetsboende för 70-plussare vid Ivösjön. Initiativet kom gemensamt från Riksbyggen och kommunen där man såg ett behov av just den här typen av bostäder.

– Det är en viktig utvecklingsfråga. Vi behöver boenden som passar alla och just den här typen av boenden behövs fler av, säger Jenny Önnevik (S).

Föreningen Pynten har fått sitt namn efter strandbankarna kring Skräbeån och kvarteret Munspelet blir ett av fyra bostadskvarter på Ivöstrand. Anders Ihse är marknadsområdeschef för Riksbyggen.

– Det har varit ett stort intresse från folk i kommunen. De boende kommer att bli medlemmar i en kooperativ hyresförening där man verkar i princip på samma sätt som i en bostadsrättsförening med en styrelse, gemensamma ytor och stora möjligheter att påverka det egna boendet – men utan den ekonomiska risken med en dyr kontantinsats.

Att bli medlem kostar bara hundra kronor, men kravet är att man ska ha fyllt 70 år vid inflyttningsdagen.

I fastigheten kommer det att finnas hemtjänst för de som har behov av det och totalt blir det 34 lägenheter fördelade på tvåor och treor mellan 64 och 70 kvadratmeter.

Ivöstrandområdet ligger centralt i Bromölla, precis vid kanten av Ivösjön. Det är med andra ord nära till såväl friluftsliv och rekreation som till livsmedelsbutiker, apotek, vårdcentral och nöjen. I området kommer det att byggas en idrottsanläggning och en boulebana och alla lägenheter kommer vara moderna med hög standard.

Inflyttning är preliminärt planerad till mars 2017.


FAKTA/Pynten

  • Bromölla kommun har skrivit ett samarbetsavtal med Riksbyggen om att etablera ett trygghetsboende på Ivöstrand.
  • Totalt blir det 34 kooperativa hyresrättslägenheter i huset, tvåor och treor på 64-70 kvm.
  • Boendet är till för personer över 70 år.

Högupplösta bilder finns att ladda ner här

Kontaktpersoner
Jenny Önnevik, KS-ordförande, Bromölla kommun, 0456–82 20 00 (vx)
Anders Ihse, marknadsområdeschef Riksbyggen, 0480–578 44

Bilder