Riksbyggen bygger nya bostäder vid gamla Borås Wäfverier 2015-08-17, kl 13:00

Riksbyggen bygger nya bostäder vid gamla Borås Wäfverier

Riksbyggen bygger nya lägenheter i fastigheten där Borås Wäfverier tidigare hade sin verksamhet. Fastigheten ligger utmed Viskan mitt i centrala Borås, nära den nuvarande järnvägsstationen och stadens resecentrum.

- Borås Wäfveri är en spännande fastighet där det finns många möjligheter att tillsammans med kommunen långsiktigt utveckla och förvalta det historiska området. Här ska finnas plats för bostäder, kontor, restaurang och handel med fina utemiljöer vid Viskans strand, säger Michael Ekberg, regionchef för Riksbyggens affärsområde Bostad Väst.

- Borås ska vara känd som Sveriges bästa region att bedriva såväl små som stora företag i. Då krävs att bostadsbyggandet följer med i expansionen. Vi är mycket nöjda med att Riksbyggen blir en del av regionens utveckling och tillväxt, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson.

Riksbyggen förvärvar fastigheten Viskaholm 2, som består av kontors- och lagerbyggnad, av köpcentrumföretaget Steen & Ström.

För mer information, kontakta gärna:

Michael Ekberg, regionchef för Riksbyggens affärsområde Bostad Väst, 070-577 70 65

Tommy Prissberg, marknadsområdeschef Riksbyggen Sydväst, tel 070-314 25 61 


Bildkälla: Borås Stad


Bakgrund:

I Borås fanns det tidigt viss industri anknuten till textilslöjden, främst färgerier vid Viskan. Den första vävnadsindustrin anlades 1834 vid Rydboholm en knapp mil nedströms, men inne i Borås på allvar först 1870 med Borås Wäfveri AB. Den utlösande faktorn var den från USA importerade bomullen.

Borås ställning idag som en handelsstad med mycket intensiv utrikeshandel kommer från kombinationen av handelsmän och textilproducenter. Nästan alla stora svenska postorderfirmor ligger i Borås. Här finns även huvudkontoret för många svenska agenturer och affärskedjor i konfektionsbranschen. De är huvudskälet till att regionen idag har en procentuellt sett mer intensiv utrikeshandel än Hongkong.

Ända sedan starten för 75 år sedan, har Riksbyggen agerat samhällsutvecklare och arbetat utifrån idén om att det inte bara är hus att bo i som är det viktigaste, utan att det främst gäller att bygga ett samhälle tillsammans med andra. 

Bilder