Filippa Drakander tar plats i Riksbyggens styrelse 2015-05-07, kl 17:00

Filippa Drakander tar plats i Riksbyggens styrelse

När Riksbyggens fullmäktige samlades för stämma under torsdagen, valdes Filippa Drakander in som ny ledamot i Riksbyggens styrelse. Till vinnare av årets Bästa Riksbyggenprojekt utsågs Ursviks parker i Sundbyberg.

Efter 75 år på den svenska bostadsmarknaden befinner sig Riksbyggen i ett expansivt skede med många nya bostadsprojekt.

- Vi måste alla ta ansvar för att lösa bostadskrisen. Precis som vi tog vårt samhällsansvar för 75 år sedan när Riksbyggen bildades, kommer vi att göra det idag och i framtiden. Riksbyggen gör en storsatsning på såväl nybyggnation av bostads- och hyresrätter som upprustning av nedslitna områden, säger Leif Linde, Riksbyggens VD.

Ursviks parker, bostadsrättsföreningen Gläntan i Sundbyberg utsågs till Bästa Riksbyggenprojektet 2014. Juryn har premierat ett vardagligt bostadsbyggande med en blandning av olika kategorier boende för att attrahera dagens olika familjekombinationer som inte alltid liknar hur familjer såg ut förr.

Utvärderingen har gjorts av en jury bestående av Claes Caldenby, professor emeritus vid Chalmers arkitektur och Ann-Kristin Myrman, frilansskribent.

Till Riksbyggens nya styrelse omvaldes Johan Lindholm, född 1964, ordförande i Svenska Byggnadsarbetareförbundet till ordförande.

Filippa Drakander, född 1989, valdes till ny ordinarie ledamot. Filippa studerar sociologi och nationalekonomi vid Stockholms Universitet samt arbetar på Women In Progress.

1940 var ett år med stor brist på bostäder. Sverige var ett land präglat av trångboddhet och torftiga miljöer. Samtidigt var arbetslösheten stor bland landets byggnadsarbetare. Ingen vågade satsa och det saknades dessutom samhällsinstrument för att driva en socialt inriktad bostadspolitik. Men ska något bli byggt så måste någon sätta igång, så byggfacken tog saken i egna händer och skapade byggherreföretaget Riksbyggen. Året därefter registrerades den första bostadsrättsföreningen i Göteborg och redan på våren 1942 var 142 lägenheter klara för inflyttning.

För mer information, kontakta gärna:

Bästa Riksbyggenprojektet: Mårten Lilja, vvd Riksbyggen, tel 070-235 00 95

Övriga pressfrågor: Ann-Sofie Olsson, pressansvarig Riksbyggen, 072-701 87 89

Bilder