Riksbyggen Stockholms studentvän 2015 2015-04-30, kl 10:10

Riksbyggen Stockholms studentvän 2015

Utmärkelsen Stockholms studentvän 2015 tilldelas Riksbyggen och deras projekt Bopinion. De belönas för sitt stora engagemang för Stockholms studenter och för Stockholm som kunskapsregion.

- Bopinion har lyft unga och studenter som viktiga opinionsbildare när det gäller Stockholms och Sveriges framtid, säger SSCO:s ordförande Teo Strömdahl Östberg.

Idag står 300 000 unga vuxna utan bostad. De här grupperna har generellt sett en svag betalningsförmåga och hamnar ofta långt bak i bostadsköerna, långt ifrån en trygg bostadssituation.

– Resultatet av bostadsbristen är att Stockholm blir en studentstad bara för Stockholmare. Konkurrensen om utbildningsplatserna sker inte på lika villkor, utan avgörs beroende på var du föds. säger Teo Strömdahl Östberg.

Riksbyggen har genom Bopinion skapat en plattform för unga samhällsutvecklare som opinionsbildar och verkar för att lyfta kunskap och hitta lösningar till den rådande bostadsbristen bland unga.

– Det är inte bara enskilda unga som drabbas av bostadsbristen. Den är även ett stort hot mot regionens framtida kompetensförsörjning, Säger Teo Strömdahl Östberg.

Projektet startade 2013, finansierat av Riksbyggen. Samhällsbyggardebatten är allt för ofta svårtillgänglig och de som drabbas i störst grad av bristen på investeringar i bostäder och infrastruktur, unga och studenter, hörs sällan.

– Stockholm är en av de snabbast växande regionerna i Europa. Vi måste alla ta ansvar för att lösa bostadskrisen i Stockholmsområdet. Förutom att bygga så mycket som det bara går, är Bopinion vårt sätt att bidra till regionens utveckling, säger Leif Linde vd Riksbyggen.

Riksbyggens vd Leif Linde och Bopinions samordnare Cattis Carlén tar emot priset på Sollidens scen under Valborgsfirandet på Skansen. Detta sker under SSCOs traditionsenliga valborgsfirande kl 15-16 den 30 april. Tidigare pristagare är bland andra Kåre Bremer, Carin Jämtin och Maria Rankka.

SSCO utser årligen Stockholms studentvän. Utmärkelsen kan tilldelas organisationer, företag, myndigheter, kommuner eller delar av dessa samt till enskilda eller grupper av personer.

Frågor besvaras av:

Teo Strömdahl Östberg, Ordförande SSCO, Tfn 08-674 76 62, mobil 0708-99 77 15, e-post: ordf@ssco.se

Presskontakt: Zina Al-Dewany, Politisk sekreterare SSCO, mobil 0736-41 58 17 e-post: polsekr@ssco.se

Bilder