​Allt klart för Riksbyggens hyreslägenheter i Lund 2015-02-03, kl 07:47

​Allt klart för Riksbyggens hyreslägenheter i Lund

Med avtalen påskrivna och schaktarbeten som inleds i februari så rycker Riksbyggens projekt med totalt 228 hyreslägenheter allt närmare. Källby Vall, som projektet heter, utvecklas i samarbete med fackförbunden Byggnads och Kommunal, som går in som investerare. I den första etappen byggs två hus med 114 nya hyresrätter.

I Källby, i sydvästra delen av Lund – intill Klostergården och nära S:t Lars-parken, tar en ny stadsdel form. Riksbyggen har tidigare uppfört bostads- och ägande­rätter i området, och med de nya hyresrätterna tillgodoses ännu fler behov av upplåtelse­former.

Kooperativa Riksbyggen bildades 1940 och firar i år alltså 75-årsjubileum. Man strävar efter hållbarhet och att genom grund­värderingar som långsiktighet, trygghet och sam­verkan skapa hållbara miljöer för människor att bo och verka i. En viktig del i hållbarhets­tänkandet är den sociala aspekten, något som spelar in i Riksbyggens satsning på just hyresrätter.

– Det är glädjande att arbetet nu kommer igång, säger Carl-Johan Hansson, chef för Riksbyggens affärsområde Fastigheter. Det råder brist på hyreslägenheter i Sverige, inte minst i tillväxtregioner. Riksbyggen har en lång historia som samhällsutvecklare och vill, tillsammans med Byggnads och Kommunal, gärna utnyttja vår kompetens inom nyproduk­tion även för hyresrätter.

Lägenheterna i de flerfamiljshus som byggs i Källby Vall kommer att variera i storlek från ett rum och sovalkov på 36 kvm till tre rum och kök på 74 kvm. Husen blir i fyra våningar med inredd vind. De får röda putsfasader och uppförs i en stil som ansluter till resten av området. Det blir markparkering från vilken man också når lägenhetsförråd och miljöhus. Varje hus får tvättstuga. Runt husen blir det mycket grönska och det kommer anläggas ytor för lek och vistelse mellan träd- och buskplanteringar.

Liksom bostads- och äganderätterna i området ritas hyresrättsprojektet av Kenji Miyazu på Jaenecke Arkitekter. Entreprenör är NIMAB.

Fastighetsägare blir ett fastighetsbolag med Byggnads, Kommunal och Riksbyggen. Riksbyggen står för projektutveckling, entreprenad och förvaltning.

För mer information, kontakta:
Carl-Johan Hansson, chef Riksbyggen Fastigheter, tel. 08-698 41 08
Johan Lindholm, ordförande Byggnads, tel. 010-601 10 68
Kommunals pressjour, tel. 010-442 71 30

Bilder