Riksbyggens hållbarhetschef är bäst i Sverige 2014-05-07, kl 12:22

Riksbyggens hållbarhetschef är bäst i Sverige

Vid konferensen Sustainability Day delade tidningen Miljöaktuellt i dag (7 maj) ut det nyinstiftade priset ”Sveriges bästa hållbarhetschef” till Riksbyggens Charlotta Szczepanowski.

Tidningen Miljöaktuellt rankar årligen Sveriges miljömäktigaste personer. Under konferensen Sustainability Day den 7 maj presenterades i år för första gången ”Sveriges bästa hållbarhetschef”, som utsetts av en jury med representanter från bland annat tidningen, Handelshögskolan, Ledarna och Det Naturliga steget. Den första vinnaren av detta hedersamma pris blev Riksbyggens hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski.

– Det ligger hårt jobb bakom – men det har lönat sig, säger Charlotta Szczepanowski. Många av Riksbyggens medarbetare är föredömen för hur vi ska gå mot hållbarhet och jag är stolt över att ha varit med och skapa den kulturen!

– Vi är väldigt glada och stolta över att ha Charlotta som hållbarhetschef, säger Riksbyggens vd Leif Linde. För oss är hållbarhetsarbetet ett långsiktigt åtagande. Den här utmärkelsen är ett kvitto på att vi arbetar i rätt riktning.

Bygg- och fastighetssektorn svarar för 35 procent av energianvändningen. För ett företag som Riksbyggen, med ambitionen att utveckla samhället, är därför miljöarbetet högprioriterat.

Riksbyggens hållbarhetsplan Planeten ska med har en bred ansats med ett flertal olika åtaganden som hjälper boende till en hållbar livsstil; har ett tjänsteprogram som stödjer kunderna mot en hållbar utveckling och har bostadsprojekt som är föredömen för hållbara boendemiljöer.

Detta, och engagemang i organisationer och projekt som Sustainable Innovation, Sweden Green Building Council och Positive Footprint Housing, samarbete med KTH samt investering i vindkraft, lägger grunden för Riksbyggens hållbarhetsarbete.

Nyligen meddelade Riksbyggen i sin hållbarhetsredovisning för 2013 att man minskat sina utsläpp av koldioxid med hela 35 procent sedan 2008, då man satte upp det konkreta målet att minska dessa utsläpp med 30 procent mellan 2008 och 2014. Ett mål man alltså lyckats uppnå och överträffa redan.

Bilder