2013-01-09, kl 08:36

Pressinbjudan: Vilken riktning tar den moderna arkitekturen i Europa?

Europan, som är en av världens största arkitekttävlingar för arkitekter under 40 år, arrangerar konferens och workshop i Malmö inför årets tävling. Evenemanget äger rum den 11 och 12 januari och cirka 200 personer förväntas finnas på plats.

Deltar gör bland annat representanter från de europeiska städer som har anmält en tomt till tävlingen. Europans styrelse finns på plats för att utse de tomter som går vidare till själva tävlingen. Även Europans generalsekreterare Didier Rebois och ordförande Thomas Sieverts samt internationella experter knutna till Europan deltar.

– Malmö är känd som en profilstad för arkitektur och stadsplanering. Inte minst har staden under de senaste tio till femton åren genomfört omfattande stadbyggnads- och stadsmiljöprojekt där kvaliteten på arkitekturen har varit mycket hög. Det är därför glädjande att Europan väljer att förlägga sin konferens och workshop i Malmö, säger kommunstyrelsen ordförande Ilmar Reepalu.

Konferensen kommer bland annat innehålla delmoment som föreläsningar, debatter och diskussioner i mindre arbetsgrupper. Värdar för konferensen är Malmö stad, MKB Fastighets AB och Riksbyggen.

***

Pressinbjudan

När: Den 11 januari klockan 09.15.

Var: St Gertrud, Östergatan 7, Malmö. Karta: http://kartor.eniro.se/m/n9qBq

Program:

09.15: Invigningstal av Anders Rubin, kommunalråd med ansvar för boende och infrastruktur Malmö stad och Thomas Sieverts, ordförande Europan

09.30: Föreläsning av Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör Malmö stad

10.15-12.30: Bussrundtur med besök i bland annat Västra hamnen, Hyllie och Holmastan (tomten som MKB och Riksbyggen gemensamt deltog med i Europan 2011)

För fullständigt program båda konferensdagarna, se: http://forumofsites.blogspot.se/p/page2test.html

***

För mer information kontakta:

  • Anne Rosell, arkitekt och projektsekreterare Holmastan, MKB, 040-31 33 56
  • Margaretha Söderström, kommunikationschef MKB, 040-31 33 55
  • Maj-Britt Malmquist, säljchef Riksbyggen, 040-10 94 49
Fakta:

Europan är en av världens största tävlingar för arkitekter under 40 år. I 2011-års tävling deltog cirka 2 000 arkitekter och 50 tävlingstomter, fördelade på 18 europeiska länder.

MKB och Riksbyggen deltog gemensamt i tävlingen med en tomt i området Holmas östra delar i Malmö – en tomt som kan ge ett tillskott på 1 100 nya hyres- och bostadsrätter samt verksamhetslokaler och mötesplatser.