Arkitekturpris till Riksbyggen 2009-12-04, kl 17:40

Arkitekturpris till Riksbyggen

Riksbyggen har tilldelats arkitekturutmärkelsen ”Bostadspriset” för projektet Kvarteret Böljan 4 i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Priset delas ut på Kaspergalan den 4 december under Arkitekturdagen. Bakom priset står Sveriges Arkitekter.

Riksbyggen hade nominerats för två av tre projekt i kategorin Bostadspriset: Hammarby Sjöstad och Eriksbergsterrassen i Göteborg.

– Att Riksbyggen har tilldelats arkitekturutmärkelsen ”Bostadspriset” och att vi blev nominerade med två projekt är oerhört hedrande. Det är en erkänsla för vårt arbete med att utveckla den goda bostaden och kommer att stimulera oss till nya ansträngningar för att åstadkomma långsiktigt hållbara boendemiljöer som är attraktiva att leva och bo i, säger Mari Broman, Riksbyggens vice vd.

– Jag kände redan i projektstarten att kvarteret Böljan skulle bli ett speciellt hus och skilja sig markant från de andra husen i området genom sin gestaltning och materialval. När projektet stod klart var det många av lägenhetsköparna som delade min uppfattning, så det var ett lättsålt projekt, berättar Klas Spångmark, projektledare för Riksbyggen.

Juryns nominering till Kv Böljan 4 lyder:
För ett projekt som övertygande behandlar många av boendets aspekter. Böljan 4 har medvetet utformats i relation såväl till den omgivande stadsmiljön som till nutidens växlande familjesituationer. Byggnaden speglar en ny syn på hur ett boende kan gestaltas med öppenhet, ge utrymme för olika sätt att leva och på så sätt stärka stadens långsiktiga hållbarhet.

Fakta: Kv Böljan
Arkitekt: Kod arkitekter genom arkitekt SAR/MSA Åsa Kallstenius och arkitekt MSA Sanna Hederus (ansvariga arkitekter).

För ytterligare information kontakta Mari Broman, vice vd Riksbyggen, tfn 08-698 41 07 eller Klas Spångmark, projektledare Riksbyggen, tfn 08-553 635 14.

Bilder