Varför byggde vi Solar Egg?

Inför världens största stadsomvandling i Kiruna samlade vi allt vi lärt oss om hållbar samhällsutveckling under 75 år. Sen byggde vi en bastu.

En gyllene, äggformad bastu av 69 stålfasetter, 1512 skruvar och en 350 kg tung kamin av järn, och vi placerade den vid berget Loussavaaras fot. Det kunde ha blivit pannkaka av alltihop. Men ägget landade mjukt; rakt i hjärtat på de nyfikna Kirunaborna.

För i stället för att sälja, lyssnade vi. Och vi förstod att människorna i Kiruna inte var oroliga för sitt nya boende, utan att mista det gamla. Att aldrig mer återse porten där mormor bodde, barndomens lekplatser eller huset där de egna barnen växt upp. Och att i takt med flytten förlora gamla grannar och gatukorsningens spontana möten. Vi insåg att det inte bara var en ny postadress och ett nykaklat badrum som väntade. Det var ett nytt liv. Våra blivande kunder behövde mötas.

I en tid av förändring behövde de dela sina farhågor och prata om sina drömmar. De ville hjälpa varandra att förstå varför de skulle stanna kvar, när allt gammalt ska ryckas upp med rötterna. Kring den glödheta hjärtformade kaminen stod tiden stilla. Medan vinden ven utanför det skyddande skalet, tog samtalet om framtiden fart och rullade nedför berget, ut över dalen. Berättelsen om stadsflytten, gruvans betydelse och gemenskapen mellan de kreativa, beslutsamma människorna spreds runt hela världen och kom tillbaka.

Som en saga. En hoppfull och lockande saga om staden i det vackra arktiska landet, där vi tillsammans gör slutet på allt som varit, till början på något nytt. Vi hade nog kunnat sälja våra lägenheter utan ett guldägg vid berget Loussavaara. Men då hade vi samtidigt sålt vår själ. För vi har bestämt att vi alltid vill låta människor möta varandra, dela med sig av livet och bygga goda relationer – den starkaste stommen i hållbar stadsutveckling.

Överallt i vårt rike är det människornas erfarenhet och behov som ska forma våra projekt. För där Riksbyggen slår ned bopålarna byggs inte bara hus. Där växer ett tryggt och hållbart samhälle fram.