Först doftar det nytt. Sedan doftar det hemma.

Trygghet har en doft och den är olika för alla.

Hur doftar trygghet?

En av de tryggaste dofterna är den vi möts av när vi öppnar dörren till våra hem. Men om man har köpt en helt nybyggd lägenhet då? Ingen fara. Riksbyggen har tagit fram en kollektion rumsdofter särskilt skapad med all vår expertkunskap sprungen ur Trygghetsfilosofin. Alla dofterna är blandade för att skapa så trygga doftassociationer som möjligt.

Vilken är din tryggaste doft? Möt oss på våra visningar och prova vilken av rumsdofterna som passar dig bäst. 

Hitta din visning här

Den mänskliga näsan kan upptäcka 1 biljon dofter

Snabbaste sättet att resa är genom näsan. Doften är vårt starkaste sinne. Det som händer i näsan när vi känner en doft är direkt kopplat till den del av hjärnan där känslorna uppstår. Därför kan vissa dofter vara så oerhört starkt kopplade till ett minne, och därför kan vi känna så starkt när vi doftar på något som får oss att komma ihåg.
Dofterna går från näsan och direkt till det limbiska systemet i våra hjärnor. Där hanteras minnen och känslor. Inte konstigt då att en doft kan skapa så starka känslor och ta fram minnen vi trodde att vi inte hade kvar. Genom den starka kopplingen kan vi med dofter uppleva allt från barndomsminnen till vår känsla av trivsel på en plats, som hemmet.


Luktsinnet räddar liv
Genom hela evolutionen har vårt luktsinne hjälpt oss att avgöra vad som är säkert eller osäkert. Går det här att äta? Luktar det här så illa att jag måste fly? Dofter kan både rädda liv och ändra vårt beteende. Visste du till exempel att kvinnor i mycket högre utsträckning än män bryr sig om hur en partner doftar? Eller att positiva dofter som kakbak eller en brasa kan göra att du känner trygghet? Jo, faktiskt.Madeleinekakan
Ett exempel som många återvänder till är Marcel Prousts madeleinekaka i boken På spaning efter den tid som flytt. Det finns till och med en hel vetenskaplig teori baserad på den. Proustian effect är namnet på dofters förmåga att väcka självbiografiska minnen till liv, med starka emotionella kopplingar.

I Prousts bok triggas barndomsminnen lika starka nu som då genom att en kaka doppas i en kopp te. Det doftar precis som när huvudkaraktären var liten. Har du upplevt det du med? Vilken doft var det som tog dig någon annanstans? Vi skapar tidigt unika doftminnen av personer och platser. Det är de här associationerna som sedan blir en del av vårt självbiografiska minne. Och det minnet har du tillgång till genom din näsa.

Visste du att:

  • Studier har visat att doften av mamman kan lugna ett gråtande barn. Och doften av en partners kläder kan också lugna.
  • En studie har visat att nordamerikaner och européer upplever citrusdofter som glada och lugnande. Apelsindoft har visat sig ha en lugnande effekt på en tandläkarmottagning.
  • Olika dofter gör att vi känner olika saker beroende på var vi kommer från. I Japan är det doften av jasmin som upplevs som lugnande.
  • Vanilj är en populär ingrediens i många produkter. Vaniljdoften brukar upplevas som behaglig av de flesta, kanske tack vare sina associationer till bakelser, sötsaker och andra positiva upplevelser i barndomen. Den har beskrivits med ord som ”varm" och "omhändertagande".
  • Doften av gamla böcker har beskrivits som "rökig", och "söt"; en kombination av grästoner med en hint av syrlighet och vanilj. Dessa aromer brukar upplevas som positiva (åtminstone av folk som läser fysiska böcker). Kanske påminner doften av gamla böcker om den behagliga atmosfären på ett bibliotek.
  • Enligt en studie kan doften av kaffe påverka energi och vakenhet. Kaffe kan även innehålla toner av andra dofter, och utgör en komplex samling aromer.

Vad är det för doft?
Det är svårt att namnge dofter. Prova själv; kan du namnge alla nyanserna i ditt kaffe? Enligt vissa studier kan detta bero på kopplingar i hjärnan mellan språkcentra och doftcentra inte "överlappar". Men svårigheten i att namnge dofter kan bero på vilket språk du talar. 

Studier pekar på att ett folk i sydöstra Asien är skickliga på att namnge dofter. Deras språk heter "Maniq" och det cirkulerar kring doft. Ett annat språk som kretsar kring doft är "Jahai", också från sydöstra Asien. Personer som talar dessa språk är bättre på att namnge dofter än andra. Och deras språk tillåter dem att prata om dofter i avancerade, abstrakta ordalag. 

Solar Egg

En gyllene, äggformad bastu av 69 stålfasetter, 1512 skruvar och en 350 kg tung kamin av järn, och vi placerade den vid berget Loussavaaras fot.
Läs om bakgrunden till att vi byggde Solar Egg


Trygghetsfilosofin

Hos Riksbyggen får du bland annat skydd mot dubbla boendekostnader, avbokningsskydd eller framflyttning av tillträdesdag.
Läs mer om trygghetsfilosofin