Belysning som skapar rätt stämning i rummet - vi reder ut begreppen

Tror de flesta av oss tycker det är svårt att belysa ett hem. Egentligen handlar det om att välja belysning efter funktion och vilken känsla man vill skapa.

Bästa effekten nås när allmänbelysningen blandas upp med olika typer av ljuspunkter till exempel golvlampor, fönsterlampor och riktade spotlights. Ett bra ljussatt rum har oftast fem till tio ljuspunkter per rum. Naturligtvis är det inte bara antal ljuspunkter som påverkar, även karaktären och egenskapen på belysningen är viktig.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen är kanske det svåraste att lösa, och där har vi många olika viljor och behov i familjen. Ett riktmärke för att lysa upp ett mellanstort rum brukar vara att en 60W glödlampa är tillräcklig, och ger en styrka på cirka 800 Lumen samt en färgtemperatur på 2700 Kelvin.

Dekorationsbelysning

Om du vill ha en skön dekorationsbelysning som ger en varm och mysig stämning passar det bra med bords- och/eller fönsterlampor som ger en diffus ljuspunkt. Lumen ligger då på 70-150, vilket är väldigt svagt och 2100-2500 Kelvin som ger ett varmgult sken.

Arbetsbelysning

Ett klart och ordentligt ljusflöde är vad som behövs för att ge en god arbetsbelysning. Det vita/kalla ljuset gör det lättare för ögat att behålla fokus. Här behöver du en bra arbetslampa som ger ett sken på 3300-4500 Kelvin för bästa resultat.

Trender och tips

Nu vill vi inreda med pampiga lampor som syns och tar plats. Något som blir ett smycke i rummet och sprider vackert ljus. Välj en riktiga armatur som har det där extra för att lyfta rummet. Det finns många olika trender inom belysning vilket innebär att inget är egentligen fel. Även om industristilen hänger sig kvar så lämnar nu glödlampan med den enkla sladden oss för nya armaturer och mer inslag av textil och mjuka material.

Den största rusningen är förbi för mässing och marmor i hemmets inredning, vilket på belysningen återspeglas i att silver blir den nya trendmetallen.

Kvadratsmart belysning

Har du ont om plats för golvlampor och svårt att hänga lampor i taket så rekommenderar vi att skruva fast lampan på väggen. Riktigt snyggt och skönt att den sitter där. Det är trendigt i sig och även ett bra tips för er som har gott om plats. Gärna en belysning på lång arm som går att justera och vrida.

Bilder från ellos.se

Byt stil och välj med eftertanke

Låt lampsladden bli en viktig inredningsdetalj. En lampa kan bli riktigt karaktärsfull och passa in i rummet bara genom att byta till en textilkabel i rätt kulör. Hos www.lampsladdar.se hittar du ett stort spännande utbud.

Med eftertanke och medvetenhet kan belysningen skapa ett rum fullt av kreativitet eller total harmoni. Vi ser två motstridiga stilar som båda är rätt, var och en för sig. Den ena skapar kreativitet i rummet med belysning i olika stilar, former, storlekar och färg. Den stilen har fokus mer på sin funktion än att hålla stilen.

Den andra stilen är ren och skapar ett otroligt lugn i rummet. Här satsar man bara på en färgskala som återkommer på alla lampor oberoende av vilka modeller och stilar de har. Här går textilier, väggar och belysning ton i ton med varandra för att skapa harmoni. 


Bilder från ellos.se


Bild från mio.se

Bild från mio.se

Text: Victrix