Härligt god sommartårta

Tårta med fluffig botten och fyllning av jordgubbar, rabarber och grädde. Toppa tårtan med spritsad grädde och delade jordgubbar som penslas med gelé. Det här är sommartårtan som har allt!

Ingredienser (12 bitar)

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning och topping

  • 600 g rabarber
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 liter jordgubbar
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl konc rabarbersaft eller jordgubbssaft
  • blommor och blad

Gör så här

  1. Sätt ungen på 175 º
  2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölerna med bakpulver. Rör försiktigt ner det i smeten.
  3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Skär rabarbern i ca 1 cm bitar. Lägg i en kastrull med syltsocker och vaniljpulver.
  4. Låt koka ihop till sylt, ca 10 min på medelvärme, rör då och då. Tillsätt ev lite vatten i början om det behövs. Låt sylten kallna. Dela kakan i tre bottnar. Vispa grädden fluffig.
  5. Bre ett lager rabarbersylt och ett lager grädde på den understa bottnen. Lägg på tunt skivade jordgubbar. Lägg på nästa botten och gör likadant. Lägg på sista bottnen. Bre grädde på och runt hela tårtan, spara lite till garnering.
  6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min, tills de är mjuka. Smält bladen i saft på medelvärme under omrörning. Låt svalna tills gelén är något tjockare i konsistensen. Garnera tårtan med spritsad grädde och delade jordgubbar. Pensla jordgubbarna med gelén. Låt stelna till i kylen ca 10 min. Garnera ev tårtan med blommor och blad.

Recept från coop.se