Påskens morotstårta

Saftig botten med smak av kardemumma, len, fluffig fyllning, rostad mandel och morotsmarmelad gör tårtan oemotståndligt god.

Du behöver:

(14 bitar)
• 4 stora ägg
• 4.5 dl strösocker
• 4.5 dl vetemjöl
• 1.5 msk kanel
• 1 msk kardemumma
• 3 tsk bakpulver
• 2 krm salt
• 2 dl neutral olja
• 300 g finriven morot (6 dl)

Fyllning/topping
• 1 dl mandelspån
• 150 g rumsvarmt smör
• 3 dl florsocker
• 600 g cream cheese
• 1 apelsin, finrivet skal
• 380 g apelsin- och morotsmarmelad
• florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner i äggvispet. Vänd ner olja och morötter. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter.

2. För att inte kakan ska bli toppig när den gräddas kan man dra smeten med slickepott upp mot formens kant. Smeten får då en lätt urgröpning när den ställs in i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Låt kakan kallna helt.

3. Rosta mandelspånen under omrörning till fin färg i torr panna. Vispa smör och florsocker poröst med elvisp. Tillsätt cream cheese och apelsinskal och vispa till en jämn kräm. Skär den kalla kakan i tre bottnar.

4. Bred på en tredjedel av marmeladen och sedan en tredjedel av fyllningen på första bottnen. Lägg på nästa botten och repetera samma fyllning. Lägg på sista bottnen och ett lager morotsmarmelad.

5. Forma resterande kräm till små ägg med hjälp av två skedar. Lägg äggen på kakan och strö över mandeln. Pudra ev över florsocker.

Baka och njut!

Receptet kommer från coop.se/receptRecept; Sara Begner och Foto Wolfgang Kleinschmidt