Hur sorterar vi bäst våra julavfall?

Hur tar vi hand om det som är kvar efter julfirandet? När vi öppnat klapparna och läst julkorten, hur sorterar vi julklappspapperet, paketsnöret med mera?

Det blir som bekant en del avfall som kan vara svårt att veta var och hur det ska sorteras, här kommer en lite guide som kanske kan vara behjälplig i den snåriga julklappspappersdjungeln:

  • Kartonger - tänk på att platta till och vik ihop kartonger och andra pappersförpackningar så mycket som möjligt innan du lämnar dem i pappersåtervinningen. Stoppa in små förpackningar i stora. Då skapas mer plats i behållaren för pappersförpackningar och den kan ta emot alla extra förpackningar som blir vid jul.
  • Julklappspapperet/omslagspapper - både omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar. Var noga med att inte lägga detta i tidningsåtervinningen. Tänk också på att gärna ta bort etiketter, tejp och snören.
  • Paketsnöret – var noga med att ta bort snörena från paketen, dessa sorteras bäst till soppåsen. Snörena kan bli fjärrvärme och el.
  • Julkort och kuvert - läggs i vanliga soppåsen. Julkort som spelar är dock ett elavfall och lämnas till kommunens insamling (eller till butiker med insamling).
  • Frigoliten - återvinns genom att läggas i behållare för plastförpackningar.
  • Marschaller och värmeljus – sedan våren 2015 har varje enskild kommun ett ansvar att besluta om hur koppen till värmeljus ska hanteras. Kolla med just din kommun eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.
  • Julgranen – lämnar du bäst in på närmaste återvinningscentral. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren.