Fira en klimatsmart jul

Julen nalkas och vi har därför samlat lite tips och trix så ditt firande kan bli lite mer hållbart. Hoppas att du kan hitta både inspiration och information inför den härliga festsäsongen som väntar!

Maten

 • Ett tips för ett mer klimatsmart firande är att fylla julbordet med fler gröna rätter! 
 • Om du inte känner dig helt redo att byta ut det traditionella julbordet mot vegetariskt, kan de vegetariska rätterna med fördel placeras i början av julbordet för att sedan fyllas på med kött- och fiskrätterna. Dina gäster kommer äta miljösmart av bara farten. 
 • Försök att inte laga mer mat än vad som behövs, för visst brukar man vara ganska trött på julmaten redan dag två? 
 • Ett julbord med ekologiska varor känns lite extra lyxigt samtidigt som du är med och bidrar till en bättre natur och miljö inte bara i Sverige utan även i andra delar av världen.
 • Välj julskinka som är KRAV-märkt eller ekologisk. De ställer högre krav på djuromsorgen och gårdarna kontrolleras oftare.
 • Om du väljer sill och ansjovis till julbordet så är det helt ok, de är varken hotade eller innehåller för mycket miljögifter. Se däremot upp med ål och lutfisken som ofta görs på långa, dessa två fisksorter är utrotningshotade. Tänk på att välja fisk som är MSC-märkt eller KRAV-märkt.

WWF har bra guider för bland annat kött och fisk som visar hur du kan göra ett mer medvetet val som konsument (guiderna finns även som app till telefonen).

Julklapparna

I princip varje år slår julhandeln rekord, trots att vi behöver dra ner vår konsumtion. Ett bra sätt är att tänka lite utanför boxen om du ändå vill ge bort julklappar.

 • Ge bort en upplevelse. Ett personligt alternativ är exempelvis en träff med dig, en middag, en heldag eller kanske en fika med hembakat? Det finns också en rad olika hemsidor som erbjuder upplevelser som man sent glömmer.
 • Vintage- eller secondhandfynd är en annan miljövänlig present som inte påverkar miljön men ändå resulterar i en inslagen klapp.
 • Ge bort en hjälpande hand. Tjänster som att vara barn- eller hundvakt är otroligt uppskattat för de flesta med en hektisk vardag.
 • Skänk pengar till välgörande ändamål.
 • Om du ändå vill ge bort någon pryl så leta efter miljömärkta alternativ. Tänk på att spara kvittot, lägg det i ett kuvert när du ger din julklapp och förklara att det är okej att byta, på så sätt ser vi till att klapparna används.

Julpyntet

Visst behöver vi inte köpa nya juldekorationer inför varje jul? Skogen är full av naturliga dekorationer och dessutom kan du återanvända dina julkulor och övrigt pynt från tidigare år. Smart för plånboken och smart för klimatet!

 • Julgranen är en stående dekoration i många hushåll, tänk det bästa valet av julgran är en KRAV-märkt gran. Se också gärna till att den är närodlad för att slippa långa transporter.
 • Undvik att köpa plastgran, om du inte har kvar en från tidigare år, då den nämligen är det sämsta alternativet för miljön. Många granar som säljs i Sverige är ädelgranar som är odlade i Danmark vilket ger långa transporter och stor klimatpåverkan. En ädelgran kräver också mer konstgödsel och bekämpningsmedel än en vanlig gran. Fråga därför alltid var granen är odlad och försök få tag i närproducerat. Läs mer om klimatsmarta granar här!

Återvinna

 • När julen är över får man inte glömma att återvinna julgranen. Ibland anordnar kommunen med graninsamling, kolla vad som gäller i din kommun! Det går också att återvinna granen på närmaste återvinningscentral, de granar som samlas in flisas ner och blir värmeenergi eller blir till biokol som används som jordförbättrare.
 • Varje år förbrukar vi i Sverige många värmeljus och kvar efter dem blir lika många aluminiumbehållare. Genom att återvinna det utbrunna värmeljuset/aluminiumbehållaren så bidrar du till en stor vinst för miljön. Det är nämligen mycket energikrävande att framställa aluminium ur jungfruligt material och genom att återvinna aluminiumet sparar man 95 % av energin. Tänk på att plocka bort den lilla vekeshållaren ur ljuskoppen, den är gjord av järn och tas den inte bort från värmeljusbehållaren sorteras allt som järnskrot. Allt lämnas sedan i metallåtervinningen. Tips! Det finns även Svanenmärkta värmeljus att köpa i handeln!
 • Sortera omslagspapper som pappersförpackningar och paketsnören som brännbart.

Allt detta plus mycket mer tips hittar du hos Naturskyddsföreningen.