Fem enkla tips för en fridfull jul

Många upplever december som en av de mest hektiska månaderna på året. Istället för en härlig tid med familj och vänner sätter julstressen in med allt vad det innebär. Men det finns små sätt att sänka kraven och finna ro – här kommer fem enkla tips:

1. Gör en lista

Det första steget är att planera. Börja med att skriva en lista på de saker som behöver göras inför julen, till exempel handla, pynta eller baka. Gå sedan igenom listan och stryk de saker som du anser endast är tråkiga måsten, och behåll de som du känner är roligt och det som du faktiskt vill göra. 

2. Planera

När din lista är klar kan du skriva in det du ska göra i din kalender för att få en konkret plan. Försök att börja med listan i god tid innan julafton, till exempel kan du göra ett par saker i veckan och inte samla alla måsten till dagarna innan jul.  

3. Dela upp sysslorna

Involvera hela familjen eller de personer som du ska fira jul med. Dela upp ansvarsområden och prata igenom vilka förväntningar som finns på julfirandet. Idag kan du även ta hjälp av tjänster online, till exempel kan du beställa all julmat och få den hemkörd, så slipper du en punkt på listan.

4. Det är ok att fuska

Glöm inte att det finns saker som du lätt kan fuska med. Är det verkligen viktigt att tvätta fönster inför julen? Det är ju ändå mörkt ute större delen av tiden. Troligtvis kommer ingen lägga märke till att du har skyfflat saker under sängen, eller att du struntat i att tvätta gardinerna.

Tips! Om du vill att ditt hem ska dofta av nybakade pepparkakor men inte har tid att baka egna kan du lägga in en färdiggräddad pepparkaka i ugnen ett par minuter så sprider det sig snabbt en härlig pepparkaksdoft i hemmet.

5. Minska antalet julklappar

Det kan vara bra att ta en funderare över om det verkligen behövs så många klappar. Kanske går det att begränsa så att endast barnen får julklappar? Eller minska julklappsköpen genom att endast köpa en klapp var. Då spar du både tid och pengar. Och du - årets julklapp är en second hand tröja – det är inne att tänka hållbart.

Vi på Riksbyggen önskar dig en härlig jul!