Fira en klimatsmart jul

Du har säkert inte missat att årets julklapp är det återvunna plagget? I förra veckan blev dessutom Riksbyggen utsedd till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen och därför känns det givet att vi här presenterar en lista på hur du kan fira en klimatsmart jul!

En grön julklapp

Strunta i prylhetsen och satsa på upplevelser, hemmagjorda klappar, secondhand klappar eller ekologisk delikatesser. Det är bara din fantasi som sätter gränser. Om du ändå vill ge bort någon pryl så leta efter miljömärkta alternativ. Tänk på att spara kvittot och förklara att det är okej att byta, på så sätt ser vi till att klapparna används.

Här följer några exempel på hållbara klappar:

  • Skänk pengar eller köp gåvokort hos olika organisationer till förmån för till exempelvis klimatet, skogen, haven eller bina.  Skänk till Naturskyddsföreningen här!
  • Det återvunna plagget är årets julklapp 2018. Motiveringen är bland annat att den speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Återvunna plagg är helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand och stödjer det cirkulära tänkandet att material ska gå att använda gång på gång.

Grönt på julbordet

Det finns många bra miljömärkta alternativ att välja bland när det gäller livsmedel. Ett julbord med ekologiska varor känns lite extra lyxigt samtidigt som du är med och bidrar till en bättre natur och miljö inte bara i Sverige utan även i andra delar av världen.

Tänk på att blanda in mer grönsaker och vegetariska alternativ på julbordet och placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet så att det är lätt att välja dessa alternativ.

Julskinkan 

Välj julskinka som är KRAV-märkt eller ekologisk. De ställer högre krav på djuromsorgen och gårdarna kontrolleras oftare. Nu finns också köttprodukter märkta med Svenskt Sigills klimatcertifiering. Köp din ekologiska skinka i tid för även om den kan vara något dyrare och det ekologiska sortimentet blir större och större så kan det hända att de ekologiska skinkorna inte kommer att räcka. Har ni någon bonde som bor nära kan man höra av sig till den för att få julskinka, närproducerat är nästan alltid bättre då transporterna minskar.

Skippa plastgranen

Det bästa valet av julgran är en KRAV-märkt gran. Både rödgran och kungsgran finns som KRAV-märkta. Undvik att köpa plastgran, om du inte har kvar en från tidigare år, då den nämligen är det sämsta alternativet för miljön. Många granar som säljs i Sverige är ädelgranar som är odlade i Danmark vilket ger långa transporter och stor klimatpåverkan.  En ädelgran kräver också mer konstgödsel och bekämpningsmedel än en vanlig gran. Fråga därför alltid var granen är odlad och försök få tag i närproducerat. Läs mer om klimatsmarta granar här!

När julen är över får man inte glömma att återvinna julgranen. Ibland anordnar kommunen med graninsamling, kolla vad som gäller i din kommun! Det går också att återvinna granen på närmaste återvinningscentral, de granar som samlas in flisas ner och blir värmeenergi eller blir till biokol som används som jordförbättrare. 

Julfisken

Om du väljer sill och ansjovis till julbordet så är det helt ok, de är varken hotade eller innehåller för mycket miljögifter. Se däremot upp med ål och lutfisken som ofta görs på långa, dessa två fisksorter är utrotningshotade. Tänk på att välja fisk som är MSC-märkt eller KRAV-märkt.

Belysning 

Om den gamla julgransbelysningen eller andra lampor i t.ex. adventsljusstakarna måste bytas ut är LED-lampor/belysning ett bra alternativ. LED är bättre för miljön av flera skäl: de innehåller varken bly eller kvicksilver, de har längre hållbarhet, energisnåla då de drar en tiondel så mycket som glödlampor. LED-lampor finns för både inomhus och utomhusbruk. En effektiv timer som sätter igång belysningen är oftast bra, se bara upp med att timern inte drar mer el än LED-slingan. 

Glöm inte återvinna värmeljusen

Varje år förbrukar vi i Sverige många värmeljus och kvar efter dem blir lika många aluminiumbehållare. Genom att återvinna det utbrunna värmeljuset/aluminiumbehållaren så bidrar du till en stor vinst för miljön. Det är nämligen mycket energikrävande att framställa aluminium ur jungfruligt material och genom att återvinna aluminiumet sparar man 95 % av energin. Tänk på att plocka bort den lilla vekeshållaren ur ljuskoppen, den är gjord av järn och tas den inte bort från värmeljusbehållaren sorteras allt som järnskrot. Allt lämnas sedan i metallåtervinningen. Visste du att det nu finns det även Svanenmärkta värmeljus att köpa i handeln!

Omslagspapper och paketsnören

Sortera omslagspapper som pappersförpackningar och paketsnören som brännbart. 

Allt detta plus mycket mer tips hittar du hos Naturskyddsföreningen