Byta lampa? Välj LED!

Från och med den första september i år är det förbjudet att importera och producera halogenlampor inom EU. Även om butiker får sälja slut på sitt halogenlager efter den första september 2018 kan det nu vara läge att byta ut och ersätta halogenlampor i hemmet.

LED = Mindre el och längre hållbarhet

Ska du byta lampa i hemmet är det bra att veta att en gammal glödlampa kan kosta dig cirka 500 kr mer under livstiden jämfört med en LED-lampa. Dessutom innehåller LED-lampor inget kvicksilver som lysrör och de tidiga lågenergilamporna oftast gör, även om det är en liten mängd. Idag finns många alternativ att välja mellan som använder upp till 80 procent mindre el samtidigt som de kan hålla upp till 15 gånger längre. Idag ska alla LED-lampor som säljs vara energimärkta. Märkningen visar hur energieffektiv lampan är från en skala från A++ till E.

Varmt eller kallt ljus?

När du ska välja lampa är det viktigt att tänka på att du har tillräckligt med ljus för det rum där du ska vistas. Ljuset ska inte blända utan det ska uppfattas som behagligt. LED-lampor finns med både varmt och kallt ljus och mäts i Kelvin (K). Ju lägre siffran är, desto varmare blir ljuset, 2700 K motsvarar den gamla glödlampans sken, information om detta finns på förpackningen. Viktigt är också att titta på hur mycket ljus lampan ger, detta anges i lumen (lm). Använd gärna tabellen nedan för att välja rätt. De flesta LED-lampor kan dimras och när det gäller lågenergilampor kan några typer dimras. På lampans förpackning ska det framgå om lampan inte är dimbar.

Glöm inte att återvinna gamla lampor

Tänk på att alla typer av lampor ska lämnas till återvinning, de får inte kastas i soppåsen eller i glasåtervinningen. Det finns många ställen där du kan lämna dina gamla lampor. Om du inte har möjlighet till att återvinna dessa i miljörummet nära boendet kan du vända dig till någon av kommunens återvinningscentraler, det finns också butiker som har insamling av lampor.