Delningsekonomi i Trelleborgshus 1

Det finns många kreativa och smarta sätt att återanvända gamla prylar som du tröttnat på eller som bara ligger och skräpar. I Trelleborgshus 1 har man inspirerats av Riksbyggens Hållbarhetsidéer och infört delningsekonomi i föreningen.

I Trelleborgshus 1 i Trelleborg såg man ett behov av att införa delningsekonomi och utrustade då föreningens miljöhus med en prylhylla där de boende kunde dela med sig av saker de inte längre hade användning för. Där kan de boende både lämna och hämta saker. Urban Nilsson, ordförande i styrelsen i Trelleborgshus 1 berättar att hyllan används flitigt och allt från böcker och pussel till tavlor och prydnader har hittat nya ägare.

Delningsekonomi innebär att man kan hyra, dela eller låna saker istället för att själv äga dem. Även att dela tjänster och ge bort saker ingår i begreppet.

Föreningen har också en gemensamhetslokal som används till en hel del. Exempelvis finns en snickarverkstad och ett bibliotek. Lokalen används också av de som vill hålla på med textilarbeten, de som gillar att spela spel samt en grupp som utövar gymnastik. På vintern anordnas adventskaffe och på sommaren har de sommarfester. Inte nog med det så har de boende även tillgång till en lånecykel.

Urban Nilsson tycker att det ger mycket positiv energi och god stämning till föreningen att kunna dela på ytor och saker. Nästa steg mot att bli mer hållbara är att installera solceller. Och så kommer de fortsätta att arrangera sommar och grillfester.

Inför prylhylla i din förening också!

Har ni ett gemensamt utrymme över i ert hus? Istället för att slänga era gamla prylar kan ni sätta upp en prylhylla i föreningen. Det som är trist och oanvändbart för dig kan ju faktiskt vara något som grannen behöver. Därför är en prylhylla i alla föreningar ett bra sätt att låta gamla saker få ett nytt hem istället för att slänga dem i soptunnan.

Här kan du ställa ner hela och rena saker som ni tror att någon annan kan ha användning av och låna vid behov. Oavsett om det är porslin, böcker, filmer eller en dammsugare som placeras på hyllan, se till att märka varan med datum. Bestäm hur länge prylarna ska få stå på hyllan. Om prylen är alldeles för stor för hyllan kan en lapp sättas upp med beskrivning av varan samt telefonnummer och tid för upphämtning.

Här kan du läsa mer om våra enkla hållbarhetsidéer