Bo i  bostadsrätt - ta reda på vad som gäller i just din förening

Bostaden är något av det viktigaste vi har och för många en stor ekonomisk investering. Samtidigt är bostadsrätten också vårt hem, och det är där vi ska hitta återhämtning och avkoppling. Att köpa en bostadsrätt är dock inte riktigt samma sak som att köpa en egen fastighet, eller att bli hyresgäst.

Som bostadsrättshavare är du medlem i en förening, tillsammans med dina grannar. Det är ni tillsammans som skapar trivsel och grannsämja, och styr över hur livet i föreningen blir. Oavsett om du är mycket eller lite engagerad i din bostadsrättsförening finns det dock vissa grundläggande saker att tänka på, för att göra livet för alla i föreningen så enkelt och trivsamt som möjligt.

När du blir medlem i föreningen är det ditt ansvar att ta reda på vad som gäller i just din förening. Många föreningar hälsar nya medlemmar välkommen, antingen personligen eller genom brev, det kan också finnas informationsmaterial och boendepärmar. Finns inte något sådant kanske föreningen har en hemsida eller Facebook-grupp? Du kan alltid kontakta styrelsen och höra efter om det finns några särskilda ordningsregler för just er förening. Läs också föreningens stadgar, som sammanfattar det viktigaste av lag och regler.

Du ingår i en kooperativ gemenskap

Bor man i ett flerfamiljshus får man leva med att det inte alltid är helt tyst. Barn som skriker, hundar som skäller och störande ljud från renoveringar förekommer med jämna mellanrum, och det får man som sagt stå ut med. Men, du som har en bullrig familj, eller udda arbetstider, kan ändå tänka på att ditt golv är någon annans tak. Spar de mest högljudda aktiviteterna till utomhus, duscha och tvätta inte mitt i natten osv. Är du rökare kanske du kan kolla med grannarna om de störs, exempelvis om du röker på balkongen – och i så fall kanske ni kan komma överens om vissa tider eller platser som du inte röker på? Det mesta kan lösas genom samtal och kompromisser, och glada grannar är trevliga grannar. Ska du renovera, förvarna och försök hålla de mest störande ljuden till tider mitt på dagen då de flesta är vakna och kanske inte ens hemma. Ska du ha en fest, samma sak här – förvarna grannarna, och tänk på volymen när det blir för sent. Det finns inga lagregler om när det måste vara tyst i en bostadsrättsförening, utan det är vanliga regler om störningar och sundhet och ordning och gott skick som gäller. Din förening kan också ha satt upp egna ordningsregler, och då ska de följas. Att låta vid enstaka tillfällen är tillåtet, men du får inte störa dina grannar med oljud var och vareviga kväll.

Tänk på hur du sorterar dina sopor

Vi på Riksbyggen får många frågor angående sopsortering och hur man kan komma åt den som sorterar sina sopor fel. Det kan tyckas som ett litet problem. För den person som bor på samma våningsplan som den som alltid ställer stinkande soppåsar utanför dörren, eller för föreningen som måste betala extra avgifter för att medlemmarna har sorterat sitt skräp fel, så är det dock ingen liten fråga. Tänk på att visa hänsyn mot grannarna – tycker du att soppåsen är för otrevlig att ha inne i lägenheten så är den lika otrevlig utanför lägenheten. Gå ut med soporna i tid, och sortera allt skräp på rätt plats. Det blir fräschare och trevligare, och framförallt billigare för föreningen. I slutändan är det ju du som betalar sophämtningen och missköts den kan det drabba alla i form av höjda årsavgifter. Det finns roligare sätt att använda föreningens pengar på.

Städning av gemensamma utrymmen

Det är inte bara soprummet som kan behöva lite extra omsorg, det är även övriga gemensamma utrymmen. ”Den som inte tar bort luddet ska dö!” är dagens boktips, en bok av David Batra som har samlat in arga lappar från tvättstugor runtom i Sverige. Man kan skratta, men det ligger något i lapparna. När du tömmer luddfiltret i tvättstugan och sopar efter dig ökar du samtidigt oddsen att få en trevlig gårdsfest. När du säger hej glatt i hissen ökar du chanserna att få låna ägg av grannen på våningen under, till din torsdagspannkaka när du glömt att handla. Små saker som sagt, som kan vara stora för andra. Och i slutändan är det så krasst, att förutom trivsel handlar det faktiskt om att en ren och snygg gård och boendemiljö även ökar värdet på föreningens fastighet, vilket också gagnar dig; du har ju gjort en ekonomisk investering i och med ditt bostadsrättsköp.

Underhåll - vem ansvarar för vad?

På tal om ekonomisk investering, är det också så att du som bostadsrättshavare bär ett visst underhållsansvar. I stora drag ansvarar föreningen för det yttre underhållet: trapphus, fasaden, tak, gemensamma utrymmen och gårdsytor, medan du som bostadsrättshavare ansvarar för din lägenhet: ytskikt, inredning och delar av fönster och dörrar osv.

Du måste titta i din förenings stadgar för att närmare se vem som ansvarar för vad. Kom ihåg att du övertar ansvaret från tidigare bostadsrättshavare, har denne gjort en felaktig ombyggnation eller något annat som inte fungerar är det du som får stå för de åtgärder som behövs.

Minska risken för kostsamma skador genom  förebyggande åtgärder 

Det är viktigt med förebyggande åtgärder och att ta tag i droppande kranar och misstänkta fuktskador i tid, sådana skador kan annars bli mycket kostsamma.  Man behöver inte tapetsera om och bygga om köket lika ofta som nya inredningstrender kommer – det är varken nödvändigt eller hållbart. Däremot måste du ha koll på ytskikt, eventuella lukter, skadedjur och liknande så att det inte blir fråga om skador p.g.a bristande underhåll. Om du inte sköter ditt underhåll och en skada uppstår kan du till och med bli skyldig att stå för åtgärdandet av följdskador hos grannar eller i gemensamma utrymmen om det vill sig riktigt olyckligt. Se därför till att kontrollera lägenhetens skick med jämna mellanrum.

Du behöver ha en hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Om olyckan skulle vara framme är försäkringen helt avgörande för hur stor smäll du som bostadsrättshavare måste ta. Du bör även kontrollera batterier i brandvarnaren löpande samt se över och rengöra filter och delar i köksfläkt, värmepanna, tvättmaskin och torktumlare, beroende på hur det ser ut hos dig och vad som är ditt underhållsansvar. Vidare kan ett vattenlarm, eller läckagevarnare, vara en klok investering. Det monteras under diskbänken i köket och fungerar ungefär som en brandvarnare, men reagerar på vatten istället för rök/värme. Det finns många förebyggande åtgärder man kan vidta för att minska risken för kostsamma skador. Om du renoverar, se till att anlita seriösa hantverkare som kan visa upp de intyg som krävs. Det är ditt ansvar att renoveringen blir fackmannamässigt gjord. Många renoveringar kräver styrelsens tillstånd. Är du osäker, fråga alltid.

Läs föreningens stadgar

Stadgarna är en slags sammanfattning av de regler som styr bostadsrättsföreningen, och reglerar ditt ansvar i förhållande till föreningen. Stadgar kan se lite olika ut från förening till förening, så även om du har bott i en bostadsrätt förut så är det inte säkert att exakt samma saker gäller i nästa förening. Vidare kan varje bostadsrättsförening ha egna, särskilda, ordningsregler. Kolla med styrelsen om ni har några speciella ordningsregler eller andra informationsdokument som kan vara bra att känna till hos er. Ordningsreglerna sätter ramarna för vad som gäller och är förstås bra att känna till – inte minst innan du påbörjar större projekt som renoveringar eller ombyggnationer eller liknande.

Kanske viktigast av allt - säg hej till grannarna!

Sist men inte minst – det är ni som bor i föreningen som tillsammans gör den precis så trivsam som ni själva vill. Den här texten innehåller möjligen en del pekpinnar. Du som läser förstår dock förhoppningsvis att det egentligen bara handlar om att hitta en samsyn, som gör att livet blir enklare för oss alla. Oavsett vad man tycker om sina grannar kommer man behöva leva nära dem, ofta under många år. Då är det ju smidigt om man kan tolka varandra till det bästa, och hittar ett sätt att komma överens. Vi kan inte göra om hela jorden men vi kan säga hej och le mot den som ser missmodig ut. Ibland är det allt som behövs! Vi på Riksbyggen önskar dig många trivsamma dagar i din bostad, och i din förening.

Glöm inte bort att du alltid kan påverka föreningen genom att delta på årsstämman, och även lämna förslag till åtgärder som du vill att stämman ska rösta om. Det är ett bra sätt att få insyn i föreningen och påverka föreningens framtid. Vill du påverka mer när det gäller din förening? Gå med i styrelsen! Det är ett oöverträffat sätt att få bli en del av din förening, att påverka vad som ska göras och inte göras framöver, att lära känna dina grannar och att få dig en dos kooperativt folkföreningsliv, som är unikt för Sverige.