Sömnlös inför bostadsförsäljningen?

Stenhårda amorteringskrav, skärpta kreditprövningar och skräckrubriker. Bostadsmarknaden skakar efter inbromsningen. Nu presenterar Riksbyggen en ny trygghetsfilosofi som tryggar ditt bostadsköp.

Under hösten och vintern kom braskande rubriker om ett jätteutbud av bostäder – samtidigt som priserna började sjunka i många län.

De senaste månaderna har vi sett hur den tidigare stekheta svenska bostadsmarknaden svalnat rejält, med många oroliga köpare och säljare som resultat. Inte minst när det gäller nyproduktion där väntan på inflyttning kan vara längre.

Trygghetsprogram stöttar köparen

Har du legat sömlös över din bostadsförsäljning? Riksbyggen utökar nu sitt redan omfattande skyddsnät med en så kallad Trygghetsfilosofi.

– Ett bostadsköp är en stor affär. Vi vill att man ska känna sig trygg när man köper bostad av oss, och har tagit fram ett trygghetsprogram som stöttar alla eventuella händelser, säger Tobias Dysenius, försäljningschef på Riksbyggen Bostad.

Trygghetsfilosofin består av tre delar. Den första är ett skydd mot dubbla boendekostnader. Om den gamla bostaden inte blivit såld innan tillträdet, så utgår ingen månadsavgift på den nya bostaden fram tills att försäljningen är klar, i upp till ett år. Skyddet innebär också att månadsavgiften upp till 10 000 kronor i månaden utgår om kunden under det första året från tillträdet blir arbetslös eller sjukskriven.

▸ Det här ingår i Riksbyggens Trygghetsfilosofi

"Ökad trygghet i köpet"

I Riksbyggens Trygghetsfilosofi ingår även ett avbokningsskydd där köparen, om man drabbas av svår kritisk sjukdom eller dödsfall, kan häva köpet fram tills inflyttningsdagen.

Trygghetsfilosofin gör det även möjligt att skjuta fram tillträdet upp till tre månader.

– De här delarna skapar en ökad trygghet i köpet. När man sedan flyttar in och blir boende i en Riksbyggenförening ska man veta att vi har generösa garantiregler på det som finns i bostaden. Vi är själva förvaltare under en femårsperiod, och fördelen med det är att vi kan huset eftersom vi har varit med vi uppförandet och tar fram underhållsplaner. Bostadsrättsföreningen ska ha en god funktionalitet, en god ekonomi och en bra hållbarhet under en lång tid.

Riksbyggens Trygghetsfilosofi gäller alla nya kunder och retroaktivt för projekt som säljstartade den 1 oktober förra året.

▸ Det här ingår i Riksbyggens Trygghetsfilosofi