Så går det till när du köper en nyproducerad bostadsrätt av oss

Intresserad av att köpa nyproducerad bostadsrätt? Här går vi steg för steg igenom hur ett bostadsköp går till. När du anmäler intresse till projektet får du löpande information om vad som händer redan innan säljstart.

Hitta din drömbostad hos Riksbyggen

På vår webb kan du söka bland alla våra nyproducerade bostäder för att hitta ditt läge och din bostad. Sök bland våra bostadsrätter i hela landet

Anmäl ditt intresse för en bostadsrättsförening eller lägenhet

När du hittat en bostadsrättsförening eller lägenhet du är intresserad av att köpa gör du en intresseanmälan. Då får du löpande information om säljstart, bostäderna och eventuella visningar mm. Som medlem i Riksbyggen Förtur kan du se och välja nyproducerade bostäder innan de finns tillgängliga för allmänheten. Anmäl dig till Förtur direkt här. Är du intresserad av och vill köpa en redan färdigställd bostadsrätt hittar du dem under fliken Inflyttningsklart. Du kan göra en intresseanmälan på riksbyggen.se, direkt till säljaren eller vid visningstillfället.

Teckna ett förhandsavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen

Det första avtal som tecknas när du köper en bostad som ännu inte är byggd heter Förhandsavtal. Förhandsavtalet garanterar och förbinder dig som köpare att - under vissa förutsättningar - förvärva en viss lägenhet i bostadsrättsföreningen. När du tecknar förhandsavtalet görs en kreditupplysning och du får därefter en faktura på förskottsbeloppet, som är en del av handpenningen.

Välj inredning till din nya bostad

Om du har tecknat dig i ett tidigt skede för en bostad kan du i flera av våra bostadsrättsföreningar göra vissa förutbestämda inredningsval och därmed sätta din prägel på ditt nya hem. Vilka möjligheter du har att påverka beror på vilken bostadsrättsförening du köper i och i vilket skede av byggnationen av bostadshuset du kommer in som köpare. Information om detta får du från ansvarig säljare. När du gjort dina inredningsval tecknas tillvalsavtalet som är ett separat avtal mellan dig och Riksbyggen, dvs. inte mellan dig och bostadsrättsföreningen. Du betalar 20 procent av tillvalskostnaden till Riksbyggen i samband med din beställning och resterande summa i samband med inflyttning.

Underteckna upplåtelseavtal och betala handpenning

När bostadsrättsföreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad hos Bolagsverket är det dags att teckna upplåtelseavtal. Detta görs normalt ungefär 3-6 månader före den planerade inflyttningstidpunkten, men kan även ske tidigare eller senare. När avtalet är undertecknat av dig skickar vi fakturan på handpenningen för din nya bostad. Det vanliga är att du betalar 10 procent av insatsen med avdrag för förskottet som betalades i samband med tecknandet av förhandsavtalet.

Flytta in och gör din slutbetalning

På den överenskomna dagen för tillträde ska slutbetalningarna för lägenheten och dina tillval vara gjorda och därefter får du nycklarna till ditt nya hem. Vid tillträdet får du information om bl.a. drifts- och skötselanvisningar, kontaktuppgifter till vår Kundtjänst och övrig viktig information om ditt nya boende. För att förbereda dig på inflyttningen skickar vi i god tid innan ut information via nyhetsbrev eller ordnar informationsträffar.

Bygg din nya verklighet hos oss på Riksbyggen!

Besiktning och garanti

Innan inflyttning genomförs det en slutbesiktning av fastigheten av en sakkunnig oberoende besiktningsman. Därefter gäller en garantitid på fem år. Efter två år genomförs en besiktning av alla byggnader och mark. Vid garantitidens slut görs en avstämning av de fel som anmälts under garantitiden och Riksbyggen åtgärdar de eventuella fel som noterats av besiktningsmannen. 

Vi finns kvar och förvaltar huset

Riksbyggen finns kvar och förvaltar alla nya bostäder och sköter all fastighetsservice, teknisk och ekonomisk förvaltning åt föreningen under minst fem år.