Så går det till när du köper en nyproducerad bostadsrätt av oss

Intresserad av att köpa nyproducerad bostadsrätt? Här går vi steg för steg igenom hur ett bostadsköp går till. När du anmäler intresse till projektet får du löpande information om vad som händer redan innan säljstart.

Hitta din drömbostad hos Riksbyggen

På vår webb kan du söka bland alla våra nyproducerade bostäder för att hitta ditt läge och din bostad. Sök bland våra bostadsrätter i hela landet

Anmäl ditt intresse för en bostadsrättsförening eller lägenhet

När du hittat en bostadsrättsförening eller lägenhet du är intresserad av att köpa gör du en intresseanmälan. Då får du löpande information om bostaden och visningar. Är du intresserad av och vill köpa en redan färdigställd bostadsrätt kan du ofta göra en intresseanmälan vid visningstillfället. Som medlem i Riksbyggen Förtur kan du se och välja nyproducerade bostäder innan de finns tillgängliga för allmänheten. Anmäl dig till Förtur här.

Teckna ett förhandsavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen

Det första avtal som tecknas heter Förhandsavtal och det garanterar dig som köpare att förvärva en viss lägenhet i bostadsrättsföreningen. Avtalet grundas på föreningens kostnadskalkyl som är registrerad av Bolagsverket. När du tecknar förhandsavtalet görs en kreditupplysning och du får per post en faktura på förskottsbeloppet som är en del av handpenningen.

Välj inredning till din nya bostad

Om du har tecknat dig i ett tidigt skede för en bostad kan du i flera av våra bostadsrättsföreningar göra vissa förutbestämda inredningsval och därmed sätta din prägel på ditt nya hem. Vilka möjligheter du har att påverka beror på vilken bostadsrättsförening du köper i och i vilket skede av utvecklingen du kommer in som köpare. Information om detta får du från ansvarig säljare. Tillvalsavtalet är en separat uppgörelse mellan dig och Riksbyggen. Du betalar 20 procent av tillvalskostnaden i samband med din beställning och resterande summa i samband med inflyttning. 

Underteckna upplåtelseavtal och betala handpenning

När föreningens slutliga ekonomiska plan är registrerad av Bolagsverket, är det dags att teckna upplåtelseavtalet till dig. Avtalet undertecknas och returneras därefter till oss. Sedan skickar vi fakturan på handpenningen för din nya bostad. Det vanliga är att du betalar 10 procent av insatsen med avdrag för förskottet som betalades i samband med tecknandet av förhandsavtalet. 

Flytta in och gör din slutbetalning

På dagen för tillträde ska slutbetalningarna för lägenheten inklusive dina tillval och betalning av månadsavgiften vara gjorda (årsavgiften betalas månadsvis i förskott, från och med tillträdesdagen). När betalningen är erlagd får du nycklarna till ditt nya hem. Vid tillträdet överlämnas en Bopärm som innehåller drifts- och skötselanvisningar. För att förbereda dig på inflyttningen skickar vi i god tid innan ut information via nyhetsbrev eller ordnar informationsträffar.

Besiktning och garanti

Innan inflyttning genomförs det en slutbesiktning av fastigheten av en sakkunnig oberoende besiktningsman. Därefter gäller en garantitid på fem år. Efter två år genomförs en besiktning av alla byggnader och mark. Vid garantitidens slut görs en avstämning av de fel som anmälts under garantitiden och Riksbyggen åtgärdar de eventuella fel som noterats av besiktningsmannen. 

Vi finns kvar och förvaltar huset

Riksbyggen finns kvar och förvaltar alla nya bostäder och sköter all fastighetsservice, teknisk och ekonomisk förvaltning åt föreningen under minst fem år.