Prisregn över Riksbyggen

Riksbyggen kan summera ett fantastiskt 2019 där vi fått en rad olika utmärkelser. Bland annat har Riksbyggens Brf Viva utsetts till Årets Miljöbyggnad och gissa var Årets Tekniska Förvaltare arbetar? På Riksbyggen förstås.

I september invigdes Riksbyggens Brf Viva i Göteborg. Brf Viva har byggts för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt och det har verkligen gjort avtryck.

Under året som gått har Brf Viva både utsetts till Årets Miljöbyggnad i Sweden Green Building Awards 2019 och till ”Årets bästa byggnad” av Göteborgs Stad. Utmärkelsen ”Årets bästa byggnad” är det finaste priset en byggherre kan få i Göteborg. Brf Viva nådde också en finalplats ill Bopriset som delas ut till minne av Josef Frank.

Några exempel på innovationer i Brf Viva:

  • Brf Viva är preliminärcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär till exempel en energianvändning på bara 65 procent av gällande byggregler samt att höga krav på inomhusmiljö och materialval har uppnåtts.

  • Ny, klimatförbättrad betong med 30 procent mindre utsläpp av CO2
  • Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95 000 kr
  • Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel
  • Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil
  • Ekosystemtjänstanalys
  • Bostäderna har gjorts något mindre för att ge större utrymme för gemensamma ytor.

Brf Viva har också tillsammans med Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad har båda nominerats i Solenergiprisets kategori ”Årets anläggning”. De båda anläggningar har energilager i form av batterier för att solenergin ska kunna användas när den som bäst behövs.

Årets Tekniska Förvaltare

Johan Paulsson, förvaltare på Riksbyggen i Ängelholm, vann under 2019 utmärkelsen Årets Tekniska Förvaltare. Årets Tekniska Förvaltare är en ny utmärkelse som instiftats av Fastighetssverige och Lokalnytt. Men det var inte första gången som Johan prisades för sina insatser som förvaltare. År 2016 utsågs han till Årets fastighetsförvaltare i kategorin Bostad av Aff - Forum för förvaltning och service.

– Det känns fantastiskt roligt. Jag trivs i rollen som teknisk förvaltare, att vara spindeln i nätet och vara med och utveckla boendemiljön och få folk att trivas. Under senare tid har vi haft stort fokus på hållbarhetsfrågorna vilket har gett en mycket bra respons från de boende, sa Johan i samband med att han fick utmärkelsen för andra gången.

Solar Egg

Riksbyggens Solar Egg fortsätter att väcka uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. längst ut på Långbryggan i Rättvik. Solar Egg ritades på uppdrag av Riksbyggen av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling. I februari invigdes Solar Egg på American Swedish Institute, Minneapolis, Minnesota. Det fick stor uppmärksamhet och flera TV-kanaler var på plats och gjorde reportage. Från Minnesota landade Solar Egg på Långbryggan i Rättvik.

Det blev en succésommar med ett fullbokat ”ägg” längst ut på bryggan som både satte Rättvik och Sverige på kartan. Till invigningen skapade till och med Fricks Konditori i Rättvik specialkomponerat en Solar Egg-bakelse!

Solar Egg nominerades också till ännu ett prestigefyllt designpris, Dezeen Awards 2019. Dezeen är en Londonbaserade designsite som tidigare utsetts till ”världens bästa arkitekturblogg”. Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.