Bostadsrättsföreningen är mer än bara ett boende

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en förening. I en bostadsrättsförening finns det stora möjligheter att påverka sitt boende och hur föreningen ska skötas.

Styrelsen har i uppdrag att förvalta föreningen, men alla boende ansvarar gemensamt för att boendet blir så trivsamt och bra som möjligt. Det finns ett ekonomiskt såväl som demokratiskt värde i en väl fungerande förening där medlemmarna känner gemenskap och värdesätter föreningen.

  • Föreningen, genom styrelsen, bär ansvar för det yttre underhållet i föreningen. I det ansvaret ingår bland annat att fasaderna är i gott skick, att gräset är klippt, att snöröjning sker, att tvättstugan och soprummet är städade och att gården och annan utemiljö ser trevlig och vårdad ut. Styrelsen ska förstås inte utföra allt det praktiska arbetet på egen hand. Antingen anlitar man en förvaltare eller så sköter de boende gemensamt om gården.
  • Riksbyggen är leverantör av fastighetsförvaltningstjänster och 4500 bostadsrättsföreningar i Sverige köper tjänster av oss idag. Vi tar hand om allt från avisering av månadsavgiften till snöskottning och som bostadsrättsförening kan man ha olika förvaltare som sköter t ex den tekniska förvaltningen och trapphusstädningen. I de fall Riksbyggen sköter förvaltningen har vi övertagit ansvaret att utföra vissa arbetsuppgifter på uppdrag av föreningen. Som boende i en bostadsrättsföreningen förvaltad av Riksbyggen kan du förvänta dig att vi tar emot ditt ärende dygnet runt och hanterar det utifrån det vi har kommit överens om med styrelsen. Riksbyggen har arbetat med förvaltning av bostadsrättsföreningar i över 80 år och har stor erfarenhet av att lösa alla typer av utmaningar, stora som små.
  • Vi har samlat vanliga frågor och svar här på riksbyggen.se. Kika gärna där om du är nyfiken på vilka frågor andra boende i bostadsrätt undrar över. Alla frågor och svar hittar du här