Tänk den dagen då gemenskap är möjligt igen!

”Jag saknar mina kompisar. Fredagarna då vi ibland går över till varandra och pratar om veckan som var och skvallrar om ditt och datt. Jag saknar våra små kaffestunder hemma hos grannarna. Jag saknar mina föräldrar som jag inte kan hälsa på för att jag tar de nuvarande direktiven om social distans på högsta allvar. Kort och gott: våren 2020 blev tiden då jag förstod hur viktigt gemenskap är för mig.”

Krönikör

Anna Almberg

Anna Almberg är kommunikationsexpert och jobbar mycket med att hjälpa företag och organisationer att förbättra sin kommunikation och sina relationer.

Den här krönikan handlar om hur vi med kommunikation kan skapa engagemang och gemenskap i en bostadsrättsförening. Min första tanke är att det nog löser sig av sig själv. De allra flesta längtar nog så mycket efter varandra att vi kommer sluta upp i ett enda stort kramkalas när vi nu får för Anders Tegnell. Kanske blir det en av lärdomarna efter Coronapandemin: vi människor behöver varandra och därför kommer vi när det här är över att aktivt söka oss till gemenskapen. Kanske kommer vi också att vara lite mer rädda om varandra i allmänhet, irritera oss mindre på trivialiteter och uppskatta varje dag vi får lite extra. Jag hoppas det. Därtill tror jag att engagemanget för ett fint boende också blir starkare. När den stora världen blivit mer otillgänglig är trivseln i den lilla världen viktigare.

Gemenskap utan att träffas

Men till dess då? Hur skapar vi engagemang och gemenskap när människor sitter i karantän? När många i riskgrupper helt isolerat sig och andra av oss mest sitter själva och jobbar hemma? Låt mig spinna loss med idéer!

Våga normalisera i en ovanlig tid!

Skillnaden mellan den här krisen och många andra är att den är mycket mer utdragen. Ingen kan exakt säga när det blir som vanligt igen. Just därför måste vi våga normalisera och genomföra våra åtagande inom ramen för rådande restriktioner. De digitala möjligheter som står till bjuds fungerar utmärkt för styrelsemöten och andra sammankomster. Håll fokus på ert uppdrag. En rekommendation är ändå lite luftigare agendor med utrymme för att ”snick snacka” om hur ni har det. När ni tar er tid att lyssna till varandra stärks era band. Ibland är inte kommunikation svårare än så!

Skapa energi genom att kommunicera målbilden om er förening

Känslan av gemenskap uppstår lättare i grupper där det finns en gemensam målbild. En målbild är en beskrivning av hur det är när det är som allra bäst hos er. En målbild är något att sträva emot och som skapar engagemang. Den som känner engagemang är hängiven och vill kavla upp ärmarna och göra sitt bästa. Och det behövs på städdagar, i styrelsearbetet och i största allmänhet. Den som är engagerad genomför, löper linan ut, tror på sig själv och får också med sig andra i en fartkraft framåt. Ett tips är att ni i styrelsen tillsammans formulerar ett önskescenario kring hur ni vill att det ska kännas att bo i er förening. Hur ska upplevelsen vara? Hur ska husen och dess närmiljö skötas om? Häng gärna upp en sådan målbild synligt så att alla kan ta del av den.

”Lovebomba”

Det kanske viktigaste tipset för att uppnå gemenskap kan ibland vara det svåraste. Vi är allt som oftast upptagna med våra egna liv och alla dess göromål. Men däremellan när tid ges så är det fint att bry sig om. Finns det någon i ert hus som behöver handlingshjälp nu? Eller finns det någon som skulle bli extra glad av en liten hälsning i brevlådan? Jag blir glad av filmerna på nätet som visar musikkonserter i trädgårdar med ofta en äldre åldersgrupp som publik på balkongerna. Jag blir också inspirerad när jag läste en artikel som beskrev hur de boende på samma våningsplan öppnade upp dörren vid samma tidpunkt, sen fikade tillsammans fast var och en i sin egen hall. En höjdpunkt på dagen för den annars isolerade. Att bry sig om behöver heller inte vara svårare än ett extra innerligt ”god morgon” i trapphuset och frågan ”hur är läget idag”. Jag kallar alltihop för att ”lovebomba” varandra. Så enkla är mekanismerna inom oss att den som känner sig sedd av andra per automatik blir lite gladare och lite mer engagerad.

Varm hälsning i en utmanande tid.

Anna