Vem har snott min skottkärra?

Den här kommunikationsskolan tänkte jag ägna åt hur du bäst ger återkoppling och hur du skaffar dig modet att kommunicera det obekväma.

Krönikör

Anna Almberg

Anna Almberg är kommunikationsexpert och jobbar med att hjälpa företag och organisationer förbättra sin kommunikation och sina relationer.

I höstas hade jag planerat för en dag i trädgården. På schemat stod att byta jord i pallkragarna och plantera lite tulpaner. Tyvärr kunde jag inte under några omständigheter hitta vår skottkärra. Den var som bortblåst. Jag började fantisera om det säkert var ett busigt barn som snott den och knöt handen i fickan av irritation. När jag tillslut gett upp och gått in för att istället brygga en kanna kaffe såg ut genom fönstret. Där var skottkärran - på min grannes tomt. Vi grannar brukar i allmänhet vara generösa när det gäller att låna grejer av varandra, men att inte lämna tillbaka det du lånar, det är inte okej.

Jag gick ut och tog tillbaka min skottkärra lite i smyg men vågade inte säga något till min granne. Tänk om hon blir sur och tycker att jag är snål? Istället beklagade jag mig för min sambo: ”Gud vad slarvig grannen är! Jag fick leta min egen skottkärra och min arbetsdag blev flera timmar försenad”. Min mesighet ledde knappast till något gott. Jag är fortfarande lite långsint och sur, min granne har inte fått möjlighet att förbättra sig (för jag har fortfarande inte vågat säga något) och skottkärran kan ju knappast berätta vad som gäller: det behöver jag göra. Det är nämligen alltid viktigt att ge återkoppling och uttala de förbättringar du vill se!

Att kommunicera det obekväma

Så, varför är det så svårt att kommunicera det obekväma? Varför är det lättare att bara vara tyst? Kommunikation är det som bygger relationer som är livsviktig för människosläktet. Det finns lagrat i vårt DNA från den tiden då vi levde på savannen. Att inte vara omtyckt var detsamma som att bli utestängd från gruppen och då överlevde du inte, speciellt inte när det kom ett lejon eller något annat av savannens läskigheter. I ditt grannskap är relationer oftast extra viktigt. Grannsämja och stämningen i huset påverkar hela boendemiljön. Ditt hem är din borg och om du står i konflikt med grannarna kan det skapa både stark känsla av frustration och otrygghet.

Giraffspråket

För några år sedan gick jag på kurs i det som brukar kallar giraffspråket eller Non violent Communication, grundat av Marshall Rosenberg. Det kallas giraffspråket för att giraffen har ett stort hjärta. Genom giraffspråkets sätt att kommunicera så förstärker du relationer istället för att stjälpa dem. Du bidrar till mer hjärtlig grannsämja till exempel.

När vi är irriterande tenderar vi lätt att hamna i en attackerande kommunikation, vi blir ofta otydliga, vi tillskriver andra negativa egenskaper ”du är dum i huvet ju” och vi använder skarp röst och kraftord. Vad blir resultatet? Jo – försvar, attack tillbaka och sårade känslor. I en sådan kommunikation blir det svårt för den som får återkopplingen att förstå, vad är det jag gjort fel och vad exakt är det jag ska göra annorlunda?

Giraffspråkets olika steg ökar möjligheterna till förståelse, dels för sakfrågan men också för hur det egna beteenden kan påverka en annan människa. Giraffspråket tränar oss att förstå att vår känsla alltid utgår från ett tillfredsställt eller icke tillfredsställt behov. När vi blir tydliga med våra behov skapar vi ökad förståelse i vår omgivning. Låt mig ge ett exempel som kopplar till historien om min borttappade skottkärra. Fyra punkter som med all säkerhet gör att du upplever färre konflikter i ditt liv.

1. OBSERVATION: Ska vara faktabaserat och icke värderande.

Exempel: ”I morse när jag kom ut i trädgården kunde jag inte hitta min skottkärra. Jag fick gå runt och leta den och tillslut såg jag den i din trädgård”.

2. KÄNSLA: När våra behov är tillsfredställda får vi känslor som glada, trygga eller nöjda. När våra behov inte är tillsfredställda blir vi exempelvis arga, besvikna eller ilskna. Det är viktigt att våga uttrycka sin känsla, den beskriver den andra personens påverkan på dig.

Exempel: ”När jag inte hittade skottkärran blev jag irriterad och när jag sen såg den på din gård så kände jag mig besviken”.

3. BEHOV: Vi har olika behov som vi behöver bli uppmärksam på. Grundläggande som mat och sömn eller sådana som präglar relationer: Att bli respekterad, omtanke, ärlighet eller att bli lyssnad till.   

Exempel: ”Jag uppskattar mycket att vi är generösa och lånar grejer mellan varandra men jag har ett behov av en ökad omtanke”.

4. ÖNSKEMÅL: Den sista punkten är att uttala ett önskemål. Önskemålet ska vara så pass tydligt att det faktiskt är lätt att göra rätt.

Exempel ”Mitt önskemål är därför att du framöver är noga med att återlämna skottkärran direkt efter att du använt den. Skulle det vara okej för dig?”.

När du är den som tar emot återkoppling så försök att lyssna med öppet sinne, avstå från att försvara eller förklara dig och be istället om förtydliganden och detaljer. Tacka. Tänk att återkoppling är en gåva för att någon är rädd om er relation. Det kan vara jobbigt att få återkoppling likväl som att ge den. Var snäll i tanken.

Mer tips för lyckad återkoppling; 

  • Vill jag den här personen gott? Återkoppling är en gåva som ska leda till förbättringar för dig, den andra och er relation. Det viktigaste frågan att ställa sig är därför – vill jag den här personen gott?
  • Samla ihop dig. Ge aldrig återkoppling när du är arg eller upptagen av dina egna känslor. Ta en paus, reflektera.
  • Lär känna dina grannar – det underlättar all slags kommunikation! Flera gånger i den här kommunikationsskolan har jag påtalat vikten av att lära känna sina grannar. Det är trevligt, underlättar samarbete och när det pyr konflikter är det lättare att hitta lösningar. Småpratet, handslaget, att kunna varandras namn, att bjuda varann på en bulle eller stanna kvar och grilla den där korven på städdagen är viktigt på riktigt.
  • Återkoppling kan också handla om det positiva! Jag avslutar på topp: Kom ihåg att också uttala beteenden och händelser som du uppskattar hos dina grannar. Positiv återkoppling tenderar att fungera förstärkande: Det vi berömmer och tackar för växer samtidigt som relationerna bli starkare och gladare.

Hälsningar från Anna Almberg