Skriv glada lappar istället för arga!

Visst är det konstigt att vi glömmer att berätta för varandra om det som är bra men är så snabba på att kritisera när vi anser att något är fel. Ni förstår, stämning och trivsel i ett hus är det inte ”någon” som skapar, det är du som bor i huset som skapar den.

Krönikör

Anna Almberg

Anna Almberg är kommunikationsexpert och jobbar med att hjälpa företag och organisationer förbättra sin kommunikation och sina relationer.

”Tvättmedelsfacket för i helvete”, stod det på lappen som satt fastklistrad med gaffatejp över hela tvättmaskinsluckan. Avsändaren ville vara anonym. Det var inte ens jag som hade haft tvättid ändå fick jag den arga lappen direkt adresserad till mig, för det var jag som såg den. En befallning i en ton som fick mig på dåligt humör. Jag kollade in tvättmedelsfacket, jo nog var det lite geggigt där, i en handvändning var det fixat och jag började sortera min tvätt. Mitt i högen av vita lakan kom jag på en idé: hur skulle stämningen i våra gemensamma hus påverkas om fler boende istället började skriva glada lappar till varandra!

Hjärnan en negativ sak

Att det negativa lättare får ta plats kommer sig av hur våra hjärnor fungerar. Hjärnans drivkraft är att minimera hoten i vår omgivning likväl som att maximera belöning. Om hjärnan uppfattar en situation som hotfull (gegg i tvättmedelsfacket på MIN tvättid till exempel) triggar det våra automatiska beteenden för självförsvar, fight, flight eller freeze. Och då är det nära till hands att gå till attack genom att skriva arga lappen, gärna med VERSALA bokstäver och extra många utropstecken efteråt!!!!!! Historiskt har vi tränat på att se hot, björnen i snåren och lejon på savannen. Det är så vi överlevt. Men de flesta av nutidens människa behöver inte använda hjärnan för att hitta rovdjur, därför kan hjärnan istället få ett slags överslag och se hotet i tvättmedelsfacket. Är det inte lite lustigt?

Fokusera på belöning och på att få andra att växa

Belöningen, den andra drivkraften i hjärnan är däremot den ni ska försöka tillfredsställa! Glada lappar och positiv feedback skapar vi-känsla, energi, grannsämja och hus som osar ”här vill jag bo”. Hur ofta möter ni en lapp i entrén i stil med ”Tack till den som sopade trappan så fint” eller ”Tack för att vi samarbetar så bra i tvättstugan” eller för all del ”Tack för att det bor så trevligt folk i det här huset”. Rannsaka dig själv: hur hade det varit att ha dig själv som granne? Ger du energi eller tar du andras energi? Finns det något du själv kan förbättra för att andra ska känna sig glada. Finns det några glada lappar som du borde skriva? Eller kanske någon du borde säga tack till, personligen?

Övning: Skapa positiva lappar

Är du med på en tankeövning? Fundera på vad som fungerar riktigt bra i ditt boende. Kommer du på nått? Fundera sedan på vem som bidrar till att skapa detta. Om du skulle formulera det du just kom på som ett en positiv lapp, vad skulle du då skriva på lappen...? Kanske är det något du ska göra på riktigt?

Tips: Framför kritik som idéer om förbättringar

Om du ändå behöver framföra kritik så gör det med fördel personligen, inte via en lapp. Berätta vad du observerat, hur det påverkar dig och sist men inte minst ditt önskemål. Låt mig visa ett exempel: ”Lena (påhittad granne), när jag hade tvättid efter dig så hittade jag gammalt gegg i tvättmedelsfacket, det kändes trist att möta det och nästa gång skulle jag uppskatta om du kikade igenom allt i tvättstugan en extra gång så att den känns tipp-topp. På så vis får alla ett fint välkomnande i vår gemensamma tvättstuga. Hur skulle det vara för dig?”.

Visst blir det skillnad i jämförelse med gaffatejps-lappen som jag möttes av? Om jag var Lena och en granne sa så till mig så skulle jag givetvis skämmas lite men framförallt skulle jag utan att gå i affekt försöka förbättra mig.

Positiv stämning i huset börjar på styrelsemötet

Vilken energi skapar ni på era styrelsemöten? Sitter ni och klagar på allt som inte fungerar eller ser ni lösningar, delar idéer om förbättringar och har det trevligt tillsammans? Vi leker med tanken att en bostadsrättsförening fungerar som en organisation där ni som sitter i styrelsen är ledningsgruppen och de som bor i huset är medarbetare. I organisationer pratas det ofta om att ledningsgruppens beteenden smittar av sig till alla andra där frasen ”lev som du lär” sätter huvudet på spiken. Översatt till en bostadsrättsförening betyder det att ni i styrelsen behöver ha det roligt på era möten och i ert samarbete, för det smittar av sig till de andra. Vi börjar därför med några tips som är direkt applicerbara på vilket styrelsemöte som helst. Testa gärna!

• Mötesincheckning kallas det när alla får komma till tals redan från början, det främjar delaktighet. Gå laget runt och låt alla svara kort på en fråga, tex. ”Det bästa med att bo i vårt hus är...”, ”Därför är jag engagerad i den här styrelsen...”, ”Om vi hade oändligt med resurser i den här föreningen skulle jag vilja att vi gjorde det här...”.

• En bra modell för till den som leder möten är MARS-modellen. Alla möten ska ha ett mål (M), en agenda (A), tydliga roller till exempel mötesledare, sekreterare, kaffekokare, tidhållare och justerare (R), och sist är det bra om ni enas om spelregler för era möten (S). Spelregler kan vara att komma i tid, att lyssna, att vara nyfiken på andras idéer och försöka fokusera på lösningar inte problem.

• Kom ihåg att människor lättare blir engagerade när de känner sig duktiga. Avsluta därför mötet med att delegera arbetsuppgifter och följ upp att det är genomfört.

• Sist men inte minst: skriv varsin positiv lapp om alla i styrelsen och läs upp den högt. Det finns något gott att säga om alla. Jag kan lova att det ger positiva effekter.

Lycka till!

Läs Annas kommunikationsskola del 1