Var den granne du själv vill ha!

Den här krönikan tänkte jag ägna åt att reflektera över hur vi kan ge ett gott bemötande till våra grannar. En relation vi sällan väljer men som vi ständigt behöver förhålla oss till. En relation som kan skapa magi och harmoni i vardagen likväl som stor frustration när den inte fungerar.

Krönikör

Anna Almberg

Anna Almberg är kommunikationsexpert och jobbar mycket med att hjälpa företag och organisationer att förbättra sin kommunikation och sina relationer.

Vi bryr oss mer om den som vi kan relatera till

Inom kommunikationsvetenskapen finns det något som kallas ”Närhetsprincipen” vilken kan beskrivas med att vi bryr oss mer om den och det som vi kan relatera till, det som står oss nära.

Eller som den polsk-brittiska sociologen Zygmunt Bauman uttryckte det: ”Det är svårt att plåga människor som man står nära, fysiskt eller psykiskt.”

Om vi översätter närhetsprincipen till relationerna mellan grannarna i en bostadsrättsförening så betyder den att det blir en varmare stämning, snällare och bättre grannsämja när vi lär känna varandra.

Frågan är, hur bemöter vi våra grannar för att det ska bli en stark relation?

Sorry – det finns ingen manual

Det är nu jag borde ta fram en manual eller checklistan ”Stärk relationen till dina grannar på fem veckor”. Tyvärr är inte verkligheten så enkel.

Vad vi vill ha ut av våra grannar är helt individuellt. Jag tror att den bästa grannen har förmågan att ”läsa av” andra och därför till viss del anpassa sitt bemötande.

Med bemötande menas ”vad du säger, vad du gör och vad du utstrålar”. En central egenskap borde därför vara att hantera olikhet och kanske till och med se det som en tillgång.

I en bostadsrättsförening ingår gammal som ung, olika kulturer och livserfarenheter. Det är det som gör det så levande och rikt när det fungerar.

dorrmatta.jpg

Spöket Ove eller Emil?

Låt mig med glimten i ögat skapa några karaktärer som skulle kunna bo i just ditt hus och ge några tips för hur du bemöter dem bäst.

I verkligheten har vi nog alla lite av alla drag i oss – men nu överdriver jag, förhoppningsvis får du dig ett gott skratt av igenkänning.

Spöket

Spöket vill helst inte synas eller märkas, du går förbi ytterdörren i trapphuset och tänker ”märkligt men jag tror att det bor en genomskinlig människa där inne”.

En förklaring kan vara att det är en person med hög integritet som helst skulle vilja bo ensam i en liten stuga långt ute i skogen.

Men, vi kan alla ha spökperioder i vårt liv – då vi drar oss undan, blir blyga, ledsna och distanstagande.

Mitt råd är att alltid söka ögonkontakt med spöket, öppna ytterdörren när du hör att spöket är utanför och säg hej. Ett hej kan göra hela skillnaden i spökets liv.

Jag vill va din bästa vän

Den som vill vara din bästa vän blir stundvis påträngande. Ringer på dörren när du minst anar det och bjuder in sig själv på skaldjursplatå.

Andra dagen har du personen oinbjuden i soffan när du tänkt ha ett lugnt fredagsmys.Här gäller det att vara tydlig och initialt utrycka vad du vill och behöver annars blir du snart frustrerad.

Ditt hem är din borg där du ska kunna vila och ha det bra!

Drömgrannen

Jackpot – nu har du fått en granne som många drömmer om! Visst kommer du ihåg att uttala din tacksamhet för det fina samarbete ni har?

Drömgrannen tar sig tid att småprata och höra hur det är. Du vet att du alltid kan ringa på och låna ägg när dina är slut.

När du reser bort kan du med trygghet lämna över din nyckel och be om hjälp med att vattna dina svårskötta orkidéer.

Några gånger per år bjuder ni över varandra på en kopp kaffe.

Emil-full-av-hyss

Emil full av hyss menar egentligen inget illa, han är bara inte så tränad i att tänka på konsekvenser av vad han gör. Ena dagen ställer han till med en högljudd fest som han inte berättat om.

Han ville ju bara ha lite kul. Den andra dagen skulle han bara lite snabbt parkera utanför huset till priset av att du knappt kommer in.

Sen ställer han brännbart material i trapphuset – han skulle ju till källsorteringen men han fastnade ett helt dygn framför den nya TV-serien på Netflix.

Har du en Emil som granne – så undvik att själv stänga in honom i snickerboa det kan skapa onödigt eskalerande konflikter.

Emil full av hyss behöver klarhet i ramar och regler och han behöver hjälp av bostadsrättsstyrelsen att förstå hur hans beteende skapar frustration och otrygghet hos andra.

Han-är-som-Ove

Kommer du ihåg Fredrik Backmans bok ”En man som heter Ove” – den självutnämnde kontrollanten, chefen och väktaren i huset. Det är stundvis bra med en Ove som granne.

En person som bryr sig, ser vad som behöver göras och som tar ansvar. Men Ove kan bli överdriven också, som när han nitisk börjar klippa gräsmattan utanför huset med sax eller hänga upp anslagen i trapphuset med linjal.

En överdriven Ove är ofta en ensam Ove som behöver bekräftelse och känna sig betydelsefull. Även om Ove stundvis irriterar dig så kom ihåg att ge Ove ett snällt ord eller två.

En slutsats...

Kanske är ändå ”lagom” den bästa manualen i bemötandet till grannar. Det är en hårfin linje mellan att inte vara påträngande – men ändå alltid finnas där som en trygghet.

Eller varför inte helt enkelt vara den granne du själv vill ha?

Ett hus bestående av grannar med fina relationer blir ett hem att trivas i.

Hälsar Anna