Den inre dialogen är det viktigaste samtalet

Har du tänkt på varför du är engagerad i din bostadsrättsstyrelse? Är det för att du fick frågan men inte visste hur du skulle säga nej? Är det för att du vill verka duktig för någon annans skull eller är det för att du själv vill? Det sistnämnda är givetvis att föredra. Den som lyssnar till sig själv och sin vilja och agerar därefter brukar känna mer harmoni och glädje i sitt liv. Här kommer därför en krönika om att lyckas med självledarskap

Krönikör

Anna Almberg

Anna Almberg är kommunikationsexpert och jobbar med att hjälpa företag och organisationer förbättra sin kommunikation och sina relationer.

Hur har du det med den inre dialogen?

Självledarskap är ett begrepp som varit trendigt ett tag, både i arbetslivet och i privatlivet. Förklaringsmodellerna för vad det egentligen innebär är många, jag gillar att kort och gott beskriva det som den inre dialogen. Jag brukar tänka att den inre dialogen är det viktigaste samtalet: den som lyssnar till sig själv och tar sig själv på allvar fungerar ännu bättre i samarbetet med andra.

Bli ditt eget goda resesällskap

Jag vill berätta en historia på temat självledarskap sprunget ut mitt eget liv. För några år sedan var inte jag på en bra plats i livet. Jag hade separerat och levde för jobbet, helgerna kändes både tråkiga och ensamma. Månaderna gick tills jag fick nog och hittade kraft till att göra på nya sätt. Istället för att tycka synd om mig själv började jag lyssna inåt till den röst som berättade vad jag behövde och ville. Jag gick på museum, kultur och åt mat med guldkant fast det bara var jag.

anna.jpg

Efter ett tag började jag resa ut i världen på egen hand. Jag minns särskilt en sen eftermiddag då jag satt en klippa högt ovan atlanten på ön Fuerteventura. Plötsligt slog det mig att jag verkligen gillade att vara mitt eget resesällskap. Jag och jag hade kul ihop, jag och jag simmade i poolen, jag och jag läste böcker och jag och jag vandrade ut i bergen för att se vidden.

Jag hade hittat min inre dialog, jag hade lyssnat på mig själv och gjort mer av det jag ville och behövde. Jag trivdes med mig själv och det liv jag skapade. Och vad tror ni hände? Jo: efter resan till Fuerteventura dröjde det bara någon vecka så dök min livskamrat upp. Resten är historia. Precis så här tror jag att det är; den som lyssnar till sig själv och trivs i sitt eget sällskap ger energi till sin omvärld som andra tycker om.

Tipskavalkad – lyckas med självledarskap

Men hur gör du då för att få igång den inre dialogen? Här kommer en kavalkad med idéer.

Skapa utrymme för reflektion!

Ibland är det som att livet är en multiplikationstabell där hastigheten ökar med minst nio gånger per år. Vi ska vara med överallt för alla andra verkar ju vara det och sociala medier lanserar ständigt nya kanaler att förhålla sig till. Därtill har vi kanske ett arbetsliv och ett familjeliv som kräver vår uppmärksamhet. Dessutom har vi i över ett år haft ett yttre hot i form av en pandemi hängande över oss. Jag tror att vi aktivt behöver skapa utrymme för reflektion och stillhet. Att stänga av ett slag, rensa i kalendern och sätta fötterna på bordet är inte att vara lat – det är att vara supersmart. Det är först när du stannar av och hör din inre röst som du kan förstå vad du vill.

Vad behöver du just nu?

Din känsla oavsett om du är tillfreds, irriterad eller kanske trött är alltid ett tecken på ett tillfredsställt eller icke tillfredsställt behov. Genom att lyssna till våra behov och agera på våra behov blir vi mer i balans. Är du trött? Lyssna till ditt behov av vila. Är du irriterad? Kanske har du ett behov av att utrycka dig eller skapa kontroll? Är du tillfreds: grattis du har troligen lyssnat till dig själv och tagit ansvar för vad du behöver. I samarbetet med andra är det givetvis bra om du också kan uttrycka vad du behöver – det är först då andra kan förstå dig. Men först behöver du själv veta svaret.

Styr dina tankar – välj ditt fokus

I samarbetet med andra blir det inte alltid som du önskar, åsikter går isär och du känner dig överkörd. Andra gånger hamnar vi inför oönskade förändringar eller besked som får oss att snubbla till. Just i dessa situationer handlar självledarskap om att styra sina tankar och att välja sitt fokus. För egen del har jag ett mantra som jag gärna delar med mig av. Jag brukar tänka ”okej, nu blev ingenting som jag hade hoppats på men vad är möjligheten i den situation som bjuds?”. Jag kanske inte längre kan resa till Aruba och äta kokosnötter men jag kan faktiskt ha en picknick på vardagsrumsgolvet med min son och höra honom skratta högt av förtjusning. Självledarskap är alltså också att du kan välja hur du förhåller dig till det som sker i ditt liv. Du kan styra dina tankar från ditt nuläge till ditt önskade läge. Det är ditt självledarskap som får dig att se vad du behöver göra för att få mer av det du vill.

Avslutningsvis hoppas jag att du är med i bostadsrättsstyrelsen för att du vill, för att det är givande och för att det får dig att utvecklas. Om du vill lyckas i samarbetet med andra, skapa då utrymme för reflektion, lyssna till dig själv och gör mer av det du behöver och sist men inte minst: minns att du kan välja ditt fokus.

Hälsningar från Anna