Städa miljövänligt utan onödiga kemikalier!

Att hålla rent och snyggt omkring sig är kanske en självklarhet. Men vi använder alldeles för mycket kemikalier i onödan när vi städar. Överdosering av rengöringsmedel leder till att onödiga utsläpp av miljö-och hälsoskadliga kemikalier som släpps ut i naturen bl.a. genom avloppsvattnet då reningsverken inte kan omhänderta alla kemikalier. Så genom att städa smart kan vi få bort mycket av de miljö- och hälsofarliga rengöringsmedlen och dammråttor som binder kemikalier som kommer från våra möbler, textilier och byggmaterial.

Använd miljömärkt

Normalt sett behövs inte kemikalier för att det ska bli rent, oftast räcker det med vanligt vatten och mikrofiberduk. Om du ändå vill använda kemikalier, välj ett miljömärkt alternativ och tänk på att inte överdosera. Tänk på att möblera hemma så att det är lättstädat, genom att undvika onödiga dammskrymslen så går städningen lite lättare.

Ett gammalt städknep är att börja högt upp och städa sig nedåt, börja med att dammtorka efterföljt av dammsugning och avsluta med att fukttorka golven.

Alternativ till städkemikalier

Genom att använda miljömärkta rengöringsmedel så minskar du din miljöpåverkan. Dessutom utsätter du varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier samtidigt som du bidrar till ett bättre, mer miljöanpassat utbud i butikerna. Kolla efter Bra Miljöval eller Svanen.

Citron

Citron kan användas till mycket, ja du kan faktiskt göra rent mikron med citron. Pressa en halv citron (ekologisk så klart) och lägg den i en skål med cirka 2 deciliter vatten. Stoppa in skålen i mikron och kör på full effekt i någon minut. Ta ut skålen med grytlappar och torka sedan av insidan av mikron med en fuktad trasa. Ping! Rent och citrondoftande!

Bakpulver

Spisen blir skinande ren om du häller på ättika och sedan strö över rikligt med bakpulver. Låt det fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.

Ättika

Använd vanlig ättika (24 procent) om du vill ta bort kalk eller dålig lukt i badrummet. Det fungerar på kaklet, toalettstolen eller på kalkfläckarna på glaset i duschkabinen. Spraya på ättikan, vänta en liten stund och gnugga med borste och varmt vatten.