Låna ut eller byt saker och tjänster

Att äga en massa saker som sällan används innebär onödigt slöseri med jordens resurser. Saker som samtidigt tar onödig plats i hemmen. En borrmaskin används i snitt 15 minuter under sin livstid och är därför perfekt att dela flera på. Det är ju inte borrmaskinen vi vill åt utan hålet.

Delningsekonomi innebär att du kan hyra, dela eller låna saker istället för att själv äga dem. I begreppet ingår även att ge bort saker eller dela tjänster med varandra.

I en bostadsrättsförening finnas det ofta behov av att låna verktyg. Till exempel en borrmaskin, en skruvdragare, ett vattenpass eller en stege. Att införa ett delningsrum innebär att en borrmaskin som bara används två gånger per år, istället kan utnyttjas av flera.

Om det finns lägenheter med tillhörande uteplats i föreningen, så kan de dela på trädgårdsredskap för att sköta dem. Eller varför inte dela på en lådcykel?

Dela tjänster och kunskap

Det går utmärkt att dela på tjänster och kunskap också. Varför inte byta tjänster med varandra? Det kan vara samåkning, barnpassning, matlagning, hjälp med storhandling, byte av däck eller att hänga upp tavlor och gardiner?

Har ni en gemensam lokal där ni kan anordna aktiviteter? Som sykurser, klädbytardagar, matlagningskurser och liknande? Kan ni ordna ett gemensamt studierum, med en gemensam skrivare?

Vad kan ni dela i er förening? 

Att dela saker och tjänster med sina grannar kan bidra både till mer gemenskap och trivsel bland de boende och till ett mer hållbart samhälle.

Här är några exempel på resursdelning från Riksbyggens bostadsrättsföreningar:

  • Odlingslotter och gårdsodlingar
  • Hobbyrum, snickarbodar och systugor
  • Verktygsbibliotek
  • Leksaksbibliotek
  • Cykelpooler
  • Redskap för trädgårdsskötsel
  • Gemensamma grillar och partytält
  • Kläd- och prylbytardagar

Tips för att komma igång med delning 

Fundera över vad ni har för behov i föreningen. Och vad har ni gemensam tillgång till, som andra kan ha nytta av. Ni kan be alla boende att komma med förslag i en förslagslåda.

Bestäm hur själva delningen ska gå till. Det finns många smarta lösningar som kan underlätta. Ni kan starta en Facebooksida eller sätta upp en anslagstavla där alla kan låna ut och söka efter saker.

Det kan behövas utses en ansvarig, till exempel från styrelsen, som kan tillhandahålla eventuella nycklar och bokningslistor.

Om ni vill öka säkerheten och förtroendet så kan det lösas med en deposition eller ett enkelt kontrakt.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete!