Enkla och hållbara hacks

För oss är hållbarhet både stort och litet. Det finns massvis med små, enkla knep i vardagen som du kan göra för att göra livet mer hållbart i hemmet, på jobbet och i framtiden.

Mat

Att välja ekologisk mat gör livet lättare för bina. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar. Ekologiskt odlad mat använder inte kemiska bekämpningsmedel och är därför ett bättre alternativ för att rädda bina och för hälsan.

Du kanske inte har möjlighet att fylla hela kassen med ekologiska produkter. Börja med att byta ut några viktiga produkter till eko som gör skillnad för människor och miljö:

1. Kaffe
2. Potatis
3. Bananer och vindruvor

Köp inte vatten i butiken, ha med egen flaska som du fyller med kranvatten.

I våra nybyggnadsprojekt har vi snålspolande kranar så att mindre vatten går åt i hushållet och i flera av våra nybyggnadsprojekt sätter vi odlingslådor på gården så att boende kan odla sina egna grönsaker.

 

Återvinning och återbruk

Prylar som aldrig används i hemmet tar upp en massa onödig plats i hemmet och är ett slöseri med jordens resurser. Visste du att en borrmaskin används endast 15 minuter i snitt under sin livstid?

Genom att dela på saker i er förening kan ni uppmuntra till delning av exempelvis verktyg genom att ha ett delningsrum.

I föreningen Trelleborgshus 1 ville man ge nytt liv åt saker som sällan eller aldrig användes. Därför införde föreningen delningsekonomi, det vill säga möjlighet att hyra, dela och låna saker istället för att äga dem. I föreningen har de bland annat en prylhylla, lånecykel, snickarverkstad och ett bibliotek.Läs mer om delningsekonomi i Trelleborgshus 1 här

Energi

Förnybar energi är bättre för miljön. Exempel på förnybara energikällor är sol, vind och vattenkraft. Byt till energi från förnybara källor - se över sitt elavtal. Logga in på elbolagets Mina sidor och leta efter avvikande mönster.

Har du varit borta en vecka kan du också se hur mycket standby du har den vecka och se om det skulle löna sig att stänga av en del av det som står och går.

På Riksbyggen har vi el från förnybara källor till alla våra egna fastigheter och vi installerar solceller i våra nybyggnadsprojekt. Vi följer upp vår energianvändning och vattenförbrukning löpande för att snabbt kunna åtgärda eventuella fel och läckor. Vi byter löpande ut tvättutrustning i de gemensamma tvättstugorna så att både energi och vatten kan sparas.

Läs även 15 tips på hur du kan minska din energianvändning

 

Transport

Cykelpendla, tänk på att det finns många olika cyklar som passar för olika tillfällen eller just dina behov. Kanske behöver du en vikbar cykel på tåget, en lådcykel till storhandlingen eller en smidig elcykel när du behöver komma snabbt fram.

Med en cykelpool i föreningen kan du få tillgång till flera olika cyklar, vi på Riksbyggen kan hjälpa din förening att starta upp en sådan.